Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Οι δανειστές δοκιμάζουν τα όρια αντοχών των κρατικών ταμείων

Στο νήμα και στο όριο των αντοχών των κρατικών ταμείων φαίνεται πως θα κριθεί το νέο διαπραγματευτικό πόκερ με τους πιστωτές, όπως δείχνουν όλοι οι οιωνοί από τις Βρυξέλλες.

Το Brussels Group συνεδριάζει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα και οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές λένε πως, παρά την πρόοδο, δεν πληρούνται – έως τώρα τουλάχιστον - οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σύγκλιση του Eurogroup την Τετάρτη, τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την αργία για το Πάσχα των Καθολικών. Κατά τις ίδιες πηγές, το καλύτερο δυνατό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να... συγκληθεί την Τετάρτη μια συνεδρίαση του EuroWorkingGroup.
Εκ των πραγμάτων, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς την Αθήνα μετατίθενται, πιθανότατα, για μετά τις 6 Απριλίου και τα χρονοδιαγράμματα γίνονται απολύτως οριακά: Στις 8 Απριλίου πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα 1,4 δις ευρώ, ένα ποσό που είναι πλέον πολύ δύσκολο να καλυφθεί αυτοδύναμα, μετά την απαγόρευσή της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την έκθεσή τους σε κρατικό χρέος.
Στις 9 Απριλίου, επίσης, πρέπει να αποπληρωθεί η δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ για την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει, με την επιστολή προς Μέρκελ, πως δύσκολα θα εξυπηρετηθεί εάν δεν υπάρξει εκταμίευση από την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση, πάντως, αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την καθαρή πρόθεση των πιστωτών να εξαντλήσουν το όπλο της πιστωτικής ασφυξίας και να πιέσουν για τις μέγιστες δυνατές υποχωρήσεις στην περίφημη λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επεσήμαναν ότι η συζήτηση στο Brussels Group είναι «λεπτομερής και ουσιαστική» και ότι «υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για πολιτικές που θα μεταθέτουν το βάρος από τα υψηλότερα στα χαμηλότερα – να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνον οι συνήθεις ύποπτοι αλλά και οι έχοντες και κατέχοντες».
Την ίδια ώρα, κοινοτικές πηγές χαρακτήριζαν την ελληνική λίστα  «θετική βάση, αλλά όχι προς πλήρη συμφωνία» και σημείωναν ότι απομένει μεγάλος όγκος δουλειάς που πολύ δύσκολα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αποτελεί όντως κοινό τόπο η ανάγκη στόχευσης στα «ανέγγιχτο πλούτο» και υπάρχει πρόθεση μιας πιο ευέλικτης διαχείρισης στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά – πιθανότατα με την εξαίρεσή τους από την πρώτη δέσμη των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο οι δανειστές δεν αποδέχονται δημοσιονομικούς στόχους που βασίζονται στις εκτιμήσεις πάταξης της φοροδιαφυγής και ζητούν μέτρα σταθερής απόδοσης και αποτελεσματικότητας – κοινώς, μέτρα με άμεσα και «αναπόδραστα» εισπρακτικά αποτελέσματα.
Εδώ οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας παραμένουν στο «όχι μειώσεις μισθών, συντάξεων, όχι παρεμβάσεις στα εργασιακά», με πηγές του Μαξίμου να παραπέμπουν στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο».
Με αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται ξανά το ενδεχόμενο «επιλεκτικών» αυξήσεων στον ΦΠΑ – πιθανότατα στα ακριβά νησιά, παρά τα νομικά κι ενδεχομένως και συνταγματικά κωλύματα που εμπεριέχει. Δύσκολο σημείο παραμένει και ο ΕΝΦΙΑ, αφού οι δανειστές ζητούν να μην υπάρξει οποιαδήποτε υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού από ενδεχόμενη αλλαγή στη φορολόγηση των ακινήτων.
Βήματα μπροστά έχουν γίνει στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων μετά και το ταξίδι Δραγασάκη στην Κίνα και τη δήλωσή του ότι θα ολοκληρωθεί η πώληση του ΟΛΠ – ένα θέμα, ωστόσο, που πυροδοτεί εσωτερικές εντάσεις στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Wall Street Journal, Έλληνες αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των θεσμών ότι από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ αναμένουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Η έντονη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα που επικαλέστηκε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να έχει συνέχεια τις επόμενες ημέρες.
H πολιτική γραμματεία του κόμματος πάντως παρείχε στήριξη χθες εγκρίνοντας τη διαπραγματευτική πολιτική και, υπό το κλίμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει την πρωτοβουλία να μεταφέρει το πολιτικό debate στη Βουλή. Στη συζήτηση που θα γίνει απόψε στις 8 σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός θα θέσει καθαρά διλήμματα και θα καλέσει όλους τους αρχηγούς να πάρουν σαφείς θέσεις και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το αυτό προτίθεται να πράξει εάν χρειαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: