Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τσιπρας: Άρση ασφυξίας ή στάση πληρωμών στο ΔΝΤ

Με το ευθύ δίλημμα «άρση της χρηματοδοτικής ασφυξίας ή στάση πληρωμών στο ΔΝΤ» προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσιπρας.
Η 5σέλιδη επιστολή εστάλη ...πριν από την πρόσκληση Μέρκελ προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και πριν κινηθεί η διαδικασία για την επταμερή σύνοδο των Βρυξελλών. Προειδοποιεί, δε, ότι ανάμεσα στην καταβολή μισθών και συντάξεων και την πληρωμή οφειλών στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει σαφώς το πρώτο. Εδώ πρεπει να σημειωθεί ότι μια ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ, χωρίς να εχει προϋπάρξει συμφωνία με το Ταμείο, συνιστά πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Πήτερ Σπίγκελ στους Financial Times, ο Αλέξης Τσιπρας «προειδοποίησε την Άγκελα Μέρκελ ότι θα είναι «αδύνατο» για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις επικείμενες δανειακές της υποχρεώσεις, εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να δώσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα».
Στην επιστολή τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων –κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών και επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα όρια που θέτει στην έκδοση εντόκων γραμματίων.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας. Ο έλληνας πρωθυπουργός προσθέτει ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ», λέγοντας ουσιαστικά ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η καταβολή μισθών και συντάξεων.
«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τονίζει.
Το θέμα της ρευστότητας και της επιτακτικής ανάγκης άρσης της χρηματοδοτικής ασφυξίας ετέθη στην επταμερή των Βρυξελλών, όπου συμφωνήθηκε να κατατεθεί απο την Ελλαδα λίστα με κοστολογημενες «μεταρρυθμίσεις-εξπρές» προκειμένου να αποδεσμευθούν εώς τις αρχές Απριλίου κεφάλαια 1,9 δις ευρώ - να επιστραφούν δηλαδή τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών απο τα ελληνικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: