Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Ο Χαρδούβελης δεν άφησε ούτε αντίγραφο του Μνημονίου

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε την Πέμπτη στη Βουλή ότι όταν παρέλαβε το υπουργείο από τον Γκίκα Χαρδούβελη δεν βρήκε ούτε καν το αντίγραφο του ελληνικού αιτήματος, βάσει του οποίου η Αθήνα ζητούσε από τους εταίρους της τη δίμηνη τεχνική παράταση του Μνημονίου. Είχε προηγηθεί... σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνη.


«Ζήτησα την δανειακή σύμβαση. Δεν υπήρχε στο υπουργείο Οικονομικών. Ζήτησα την αρχική και την μετέπειτα σύμβαση με το ΔΝΤ. Πήρε τρεις μέρες να βρεθεί. Απευθύνθηκα ο ίδιος στο ΔΝΤ για να την πάρω», είπε ο κ. Βαρουφάκης, δηλώνοντας πως «όταν εγώ θα αποχωρήσω ο επόμενος δεν θα βρει αυτό το απόλυτο κενό», ενώ δεν έκρυψε την δυσφορία του για την κατάσταση που βρήκε: «Η έκπληξη και η οργή μου ιδίως για την δανειακή σύμβαση, ήταν σχεδόν άπειρη», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εγκαλέσουμε όλοι όλους μας γιατί έχουμε αυτό το κενό». «Δεν έπρεπε να έχει κανείς υπουργός το δικαίωμα να στερήσει από το υπουργείο τέτοια έγγραφα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο προκάτοχός του τοποθέτησε το εν λόγω αντίγραφο στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο, το οποίο, αποχωρώντας πήρε μαζί του. «Βεβαίως η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύννομη, καθώς ο εκάστοτε υπουργός έχει δικαίωμα ό,τι εντάσσεται εκεί να το παίρνει μετά την απομάκρυνσή του», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ωστόσο, ο υπουργός επισήμανε ότι «η πρακτική αυτή δεν συνάδει με ένα ευνομούμενο κράτος. Είναι άκρως ανησυχητική για τη συνέχεια του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: