Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για πολιτική λύση

Πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και να ξεπεραστούν οι εντυπώσεις που προκαλούνται από τις τελευταίες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η προσεχής σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ...
καλή ευκαιρία για την ελληνική ηγεσία, εξ ου και δεν αποκλείεται την Παρασκευή να πραγματοποιηθούν επαφές του Αλέξη Τσίπρα από κοινού με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι, προσδίδοντας ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στις διαπραγματεύσεις, ενώ απομένει τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη γερμανική καγκελαρία.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο ορίστηκε ύστερα από το χθεσινό τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από την πλήρη απαισιοδοξία μέχρι τη συγκρατημένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεφωνική συνομιλία και μετά τα τυπικά η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό: «Θέλω να σας συναντήσω τη Δευτέρα ή την Τετάρτη», για να απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας: «Ξέρετε, η Τετάρτη είναι εθνική γιορτή στην Ελλάδα και θα μου είναι εξαιρετικά δύσκολο». Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε λέγοντας ότι «και για μένα η Τετάρτη είναι δύσκολη ημέρα» και το ραντεβού οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Δευτέρα.

Η συζήτηση δεν έληξε εκεί. «Καλύτερα να τα λέμε από κοντά, και οι δυο μας, παρά μέσω τρίτων» φέρεται να είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, για να συμφωνήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, και να συνεχίσει, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος: «Εχετε δυσκολίες. Δεν επίκειται κάτι το εξαιρετικό στη σύνοδο», και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η συνομιλία.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό ζήτημα δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι «θα έχουμε τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν τη συνάντηση», την οποία χαρακτήριζαν «εξαιρετικά απαραίτητη», σημειώνοντας με ικανοποίηση ότι η συνάντηση αυτή «παρακάμπτει το Εurogroup» δημιουργώντας την αίσθηση ότι μάλλον «θα οδηγηθούμε σε πολιτική λύση του ελληνικού ζητήματος».

Είναι πάντως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, και παράλληλα θα επιτρέψει στην ελληνική αποστολή να εμφανιστεί ως ευρωπαϊκή δύναμη και εταίρος «ο οποίος σέβεται τις υποχρεώσεις του και ζητά και από την άλλη πλευρά να σεβαστεί τις δικές της».

Στην κυβέρνηση δεν βιάζονται να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αλλά θεωρούν ότι σε πρώτη φάση «μπορεί να τεθούν νέες βάσεις προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες», που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε νέα φάση και τις σχέσεις των Ευρωπαίων εταίρων στο σύνολό τους

Το Μαξίμου πάντως επιθυμεί να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ώστε να αποδειχτεί έμπρακτα ότι η Αθήνα, σε αντίθεση με τους εταίρους, προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της συμφωνίας. Το νομοθέτημα για την ανθρωπιστική κρίση θα ψηφιστεί αύριο το βράδυ, ενώ το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις σχεδιάζεται να πάρει άμεσα την άγουσα για τη Βουλή.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Νίκος Χουντής και Ράνια Αντωνοπούλου θα συναντηθούν σήμερα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφορικά με το σχέδιο των 2,3 δισ. ευρώ, που συμφώνησαν Γιούνκερ και Τσίπρας, για την ανθρωπιστική κρίση, την ανεργία και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: