Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, κυβερνητικό συμβούλιο το απόγευμα

Ουδέτερο παραμένει το κλίμα στις Βρυξέλλες καθώς οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα (Κυριακή), οπότε και θα ξεκαθαρίσει αν την Τρίτη (31/3) θα οδηγηθούμε σε Euroworking group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της Τετάρτης (01/04).
Κοινοτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνουν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για... εποικοδομητική συζήτηση μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και προσθέτουν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Τέλος, κοινοτικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».
Κυβέρνηση: «Ουσιαστικές και λεπτομερείς» οι συζητήσεις
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι συζητήσεις στο Brussels group γίνονται σε καλό κλίμα συνεργασίας, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και σημεία διαφωνίας». Η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει τις συζητήσεις «ουσιαστικές και λεπτομερείς» αναφέροντας πως θα συνεχιστούν τουλάχιστον και σήμερα. 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι «πάμε καλά, το πρόγραμμά μας έχει αναπτυξιακό πρόσημο και αυτό δεν μπορούν εύκολα να το αγνοήσουν οι εταίροι μας».
Ταυτόχρονα όμως δεν παραβλέπουν ότι «θα δεχτούμε πιέσεις» και στη λογική αυτή ετοιμάζουν τη δική τους άμυνα. Μια πρώτη γεύση του τι θα αντιμετωπίσουν πήραν από τα «βρυξελλιώτικα κλιμάκια», τα οποία επιμένουν ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου οι απαιτήσεις των εταίρων, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν το όριο του «μη περαιτέρω».
Αλ. Τσίπρας: «Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη»
Απορρίπτει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο λήψης νέων υφεσιακών μέτρων που «αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».
Σε συνέντευξή του («Real news») ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει: «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά».
Εκτιμά ότι «το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι δεν συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο λέγοντας ότι «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου».
Αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012». Υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, αλλά εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».
Ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας: «Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Κυβερνητικό συμβούλιο το απόγευμα
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάσει στις 7 το απόγευμα το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της κυβέρνησης θα εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα οριοθετήσουν το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα προχωρήσει η κατάθεση των νομοσχεδίων τις επόμενες ημέρες.
εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια: