Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα παίζονται σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βουλή!


Σε μία πρωτοφανή επιχείρηση ψυχολογικού εκβιασμού της κοινωνίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται, τις τελευταίες ώρες, το πρωθυπουργικό επιτελείο και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ενόψει της ... κρίσιμης ψηφοφορίας της Τρίτης για το ειδικό τέλος στα ακίνητα.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου θεωρεί "ζήτημα ζωής και θανάτου" το να υπερψηφίσει η κοινοβουλευτική του ομάδα το ειδικό τέλος, διότι, με αυτή την εξέλιξη, θα εμφανιστεί πολιτικά ισχυρός στο εσωτερικό, κυρίως, όμως, θα στείλει μήνυμα ότι παραμένει "εντός παιχνιδιού" στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει καταλήξει σε αποφάσεις: να ψηφιστούν, χωρίς σοβαρές πολιτικές απώλειες, τα νέα σκληρά μέτρα, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου, ώστε να πεισθούν οι δανειστές ότι "η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει", να δωθεί "πράσινο φως" από το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ώστε να μπορέσει να φθάσει μέχρι τη μάχη του προϋπολογισμού στις 31 Οκτωβρίου.
Σ' αυτή την ψηφοφορία, την οποία ελπίζει ότι θα κερδίσει εφόσον έχουν συμβεί τα προηγούμενα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
'Αλλοι συνομιλητές του, όπως μέλη της οικογένειάς του, ωστόσο, του εισηγούνται "να αντέξει περισσότερο", ελπίζοντας σε μία ανάκαμψη του διεθνούς κλίματος και στην ολοκλήρωση των σεναρίων για το haircut των ελληνικών ομολόγων, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος...


Στο πλαίσιο αυτό, με δύο στοιχήματα ξεκινάει το τετραήμερο για την κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Τρίτη με την καγκελάριο της Γερμανίας κα Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την κα Λαγκάρντ θεωρείται «κλειδί» για την επικύρωση της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2011-2014.
Ο κ. Βενιζέλος θα συναντήσει την κα Λαγκάρντ για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας πριν από είκοσι ημέρες περίπου και αφού έχουν ανακοινωθεί τα νέα μέτρα στην Ελλάδα. Η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της έχει ήδη εισηγηθεί συνδυαστική παρέμβαση στο ελληνικό πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τη μια, και τον EFSF από την άλλη. Επίσης στην ομιλία της κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της ύφεσης και σημείωσε πως υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η ανάπτυξη.
Με αναπτυξιακή ατζέντα θα μεταβεί και ο κ. Παπανδρέου στην γερμανική πρωτεύουσα στις αρχές της εβδομάδας. Ο κ. Παπανδρέου, πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αυτά που έχουν αποφασιστεί, θα επισημάνει στην κ. Μέρκελ την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου προκειμένου η χώρα να καταφέρει να μπορέσει να ορθοποδήσει. Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα σε χώρα ευκαιριών για επενδύσεις και ως εκ τούτου την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη με αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Την ίδια ώρα, στην κοινοβουλευτική ομάδα το κλίμα είναι πολύ κακό. Πολλοί βουλευτές πλέον σκέφτονται το ενδεχόμενο της παραίτησης προκειμένου να αποφύγουν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος των νέων μέτρων. Ιδιαίτερα το ενδεχόμενο των απολύσεων θεωρείται το «ως εδώ και μη παρέκει» για πολλούς από αυτούς.
Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος από την δική του πλευρά έθεσε θέμα συγκυβέρνησης για μια ακόμη φορά, σε μια στιγμή που η συζήτηση είχε «σβήσει» μετά τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση αφού περάσει το τετραήμερο δεν αποκλείεται να επαναφέρει το θέμα αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει πραγματικότητα έναν τέτοιο σενάριο ειδικά όταν ξεκινήσει η εξεταστική για την οικονομία για τα τελευταία δέκα χρόνια.
anatropi2020.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: