Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τηλε-μαγειρέματα για τα νέα μέτρα


Με καθυστέρηση, γύρω στις 9:30, ξεκίνησε και σήμερα, η προγραμματισμένη για τις οκτώ το απόγευμα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας. Πρόκειται για... τη συνέχεια της χθεσινής συνομιλίας, με θέμα τα νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να επιβληθούν και ενδέχεται να ανακοινωθούν αύριο, μετά την κυβερνητική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 το πρωί.
Το πρωί, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τη χθεσινή συζήτηση. Στην πράξη κανείς δεν ξέρει πόσο θα τραβήξουν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με την τρόικα, αλλά εκτιμάται πως θα είναι τουλάχιστον έως αργά το βράδυ.

Τα μέτρα που φέρεται να ζητάει η τρόικα είναι μείωση του αφορολόγητου, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, απολύσεις στο Δημόσιο τομέα και επέκταση της εργασιακής εφεδρείας, πάγωμα μισθών στο Δημόσιο αλλά και πλαφόν στις συντάξεις, με τσεκούρι σε όσους παίρνουν άνω των 1700-2000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η οποιαδήποτε απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης θα ληφθεί μετά την έλευση των εκροσώπων της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πηγή, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, η απόφαση για την καταβολή της δόσης δεν πρόκειται να ληφθεί με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, η μόνη απόφαση που ενδεχομένως να ληφθεί θα έχει σχέση με την ημερομηνία επιστροφής των αξιωματούχων και τους τομείς στους οποίους θα εστιάσουν κατά την επίσκεψή τους. "Θα πρέπει να έρθουν στην Αθήνα για να καταλήξουν", πρόσθεσε η πηγή.



Βενιζέλος: Δεν βάζουμε σε δημοψήφισμα τη συμμετοχή στο ευρώ

Η κυβέρνηση δεν συζητάει καν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αναφορικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο Ευρώ.

Όπως δήλώσε ο Ευ. Βενιζέλος «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι. Η Ελλάδα δε, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Γνωρίζουμε όμως ότι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και οι οικονομικές μας δομές συνιστούν ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, το οποίο με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε οριστικά».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: