Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζονται και άλλα μέτρα για να βγούμε από την κρίση


Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις... επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον κατά την ετήσια συνοδο του ΔΝΤ.

Στην αρχή της συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει ένα «πλαίσιο μη παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2012 ώς το τέλος του 2011 το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, ώστε από το νέο έτος ο προϋπολογισμός να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Έχουμε επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια, είπε, καθώς το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες η αξία των ακινήτων είναι 1 τρισ. ευρώ, υπάρχει όμως και μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής ήταν υψηλοί και η ύφεση της οικονομίας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημαγωγικές. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα έκθετη, δημιουργούμε στο εξωτερικό καχυποψία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι η εκταμίευση της «θα γίνει και θα γίνει εγκαίρως», εντός του Οκτωβρίου, καθώς «η τρόικα γνωρίζει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας».

«Το θέμα δεν είναι μία δόση, αλλά να εφαρμοστεί όλη η δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκαν», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια χρεοκοπίας, επανέλαβε ότι είναι επιβλαβή, «καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεμονωμένο και επισφαλές».

«Τα σενάρια χρεοκοπίας κάνουν ζημιά στον Έλληνα πολίτη και στη χώρα», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και διέψευσε εκ νέου τα σχετικά σενάρια.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα είναι διπλή, δηλαδή θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων.

Οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα απαντήσει στη Βουλή επικαλούμενος τον «υψηλό τόνο» της δημοσιογράφου που του απηύθυνε την ερώτηση.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: