Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Άρχισαν οι εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ


Ανακωχή λίγων ημερών, μέχρι να επιστρέψουν από τα ταξίδια τους στη Γερμανία και τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κήρυξαν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που η... σύγκρουση δεν είναι μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών, όπως θα περίμενε κανείς.

Η σύγκρουση είναι για το κομματικό πάπλωμα, τον έλεγχο των ιερών και των οσίων της Ιπποκράτους. Η σύγκρουση είναι μεταξύ των δυνάμεων του στάτους κβο και των αναθεωρητών. Αλλιώς, βουλευτών και... κηπουρών! Το ξέσπασμα κατά του Η. Μόσιαλου για τα προνόμια των πατέρων του έθνους δεν ήταν μεμονομένο περιστατικό, ούτε αντανακλαστική αντίδραση. Γνωρίζοντας ότι έρχεται νέο εκλογικό σύστημα με λίστα και μονοεδρικές οι βουλευτές βρήκαν την αφορμή που περίμεναν να στείλουν στον πρωθυπουργό το μήνυμά τους: η λίστα δεν περνά!

Δεν είναι, όμως, μόνο οι παραδοσιακοί βουλευτές που συμπεριφέρονται συντεχνιακά. Και οι νέοι το ίδιο κάνουν, αφού θεωρούν την κρίση ευκαιρία για να εγκαταστήσουν τη δική τους πολιτική δυναστεία. Θεωρητικός του εγχειρήματος είναι ο Η. Μόσιαλος και πολιτικός εκφραστής ο Γ. Ραγκούσης. Ο υπουργός Υποδομών έχει βγει στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων ενώ σε επίπεδο πολιτικής προσέγγισης δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση να υπερασπιστεί όσους έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.

Η στάση αυτή κρίνεται απολίτικη από τους βουλευτές του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ (Καρτάλης, Αποστολάκη, Κωνσταντονόπουλος κα), αλλά και από δυνάμεις του παπανδρεϊκού μπλοκ όπως ο Δ. Ρέππας, ο Χ. Παπουτσής και ο Χ. Καστανίδης.

Μπορεί η κουβέντα για την κρίση να έχει σκεπάσει την εσωτερική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ αλλά αυτή υπάρχει και είναι σοβαρή. Δημόσιες εκφάνσεις της αποτελούν ακόμη η συζήτηση γι πρόωρες και συγκυβέρνησης, καθώς μέσα από αυτά τα θέματα τα στελέχη περνούν το πολιτικό τους μέλλον και σχεδιάζουν τους μελλοντικούς συσχετισμούς ισχύος.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: