Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011
Σαμαράς: Εκλογές τώρα, όχι συγκυβέρνηση
Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε για ακόμη μία φορά ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η συγκυβέρνηση δεν τον ενδιαφέρει και πως πρέπει να υπάρξουν καθαρές λύσεις. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε σε... επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εισπράξει το χαράτσι στα ακίνητα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, τόνισε ότι στο τέλος του χρόνου θα κλείσουν τρία χρόνια στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει γνωρίσει το μεγαλύτερο πλήγμα από τον Β' Παγκόσμιο. Έκανε λόγο για οικονομική καθίζηση που ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Βενιζέλος εχουν αντιληφθεί και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα της ύφεσης έγιναν φορολάτρες σπάζοντας όλα τα ρεκόρ οικονομικής πολιτικής.
"Θέλουν να σώσουν την Ελλάδα με τους Έλληνες ή την οικονομία χωρίς τους Έλληνες;", διερωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναφρόμενος στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τόνισε ότι ήταν «ερασιτεχνική μπλόφα» το πήγαινε- έλα με την τρόικα, άλλα είπε κι άλλα έκανε για το χαράτσι στα ακίνητα και ότι υπέγραψε τη συμφωνία φιάσκο με την Φινλανδία για τις εγγυήσεις. "Μας είχε πει ότι το βαρέλι της ύφεσης έχει πάτο. Πού πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος", πρόσθεσε.
Για το χαράτσι στα ακίνητα επισήμανε ότι σκοτώνει την οικοδομή και πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να το εισπράξει γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά να το πληρώσει, αλλά πήρε αποστάσεις από τη λογική του "Δεν πληρώνω". Σημείωσε ότι το μέτρο είναι άδικο και πως θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνουν κυβέρνηση αναποτελεσματική και ανίκανη.
Ερωτηθείς γιατί δεν συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό, να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, απάντησε πως "δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι πολιτικό το θέμα, έχουμε διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί γιατί βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση". Επανέλαβε ότι μόνη λύση στις σημερινές συνθήκες είναι οι εκλογές και τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η συγκυβέρνηση. "Εγώ δεν καίω το μεγαλύτερο όπλο του τόπου, που είναι αυτή τη στιγμή οι καθαρές λύσεις και οι εκλογές", επισήμανε. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι τον Ιούνιο είχε απαντήσει θετικά στην πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. "Του είπα να την κάνουμε και πριν περάσει μια μέρα είχαν αρνηθεί", τόνισε.
Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία όταν γίνουν εκλογές, θα ξαναπάει στις κάλπες και δεν θα επιλέξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ απέκλεισε και τη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για λαϊκιστές και κερδοσκόπους.
Σε ερώτηση για το αν θα καταθέσει πρόταση μομφής προκειμένου να προκαλέσει εκλογές, τόνισε ότι θα αποφασίσει ο ίδιος το πότε, προκειμένου να μην έχει αντίθετα αποτελέσματα και να μην προκαλέσει απλώς "βαβούρα".
Όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την τρόικα τόνισε ότι επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ότι η τρόικα έχει κατάλβει πως έχει εφαρμόσει λάθος συνταγή και πως το διακύβευμα είναι η σταθερότητα του ευρώ και πάνω σε αυτό πρέπει να πατήσουμε. Ερωτηθείς για την άρνηση της τρόικας σχετικά με μείωση των φορολογικών συντελεστών, αναγνώρισε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά ότι πολλές χώρες εφάρμοσαν μείωση των φόρων και είχαν αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με την εργασιακή εφεδρεία, τις αποκρατικοποιήσεις, τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ζητάει η τρόικα και δεν έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. Όμως, επισήμανε ότι αν γίνουν εκλογές την Κυριακή, τη Δευτέρα πατώντας ένα κουμπί δεν αλλάζουν όλα, αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη γνωρίζει πως απέτυχε και θα δώσει μια ευκαιρία σε μια νέα κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις και "γαλάζιων" συνδικαλιστών στη ΔΕΗ που διαμηνύουν ότι δεν θα κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το νέο χαράτσι, λέγοντας ότι κατανοεί τις δυσκολίες αλλά είναι κατά των λευκών απεργιών. Όσον αφορά στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου, που στοχοποίησε τους βουλευτές, σημείωσε ότι είναι καταδικαστέες. Άσκησε κριτική στον Γ. Ραγκούση σχετικά με το θέμα των ταξί κι επανέλαβε ότι η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει με τις προτάσεις του Ρέππα.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, προκειμένου να μάθει ο λαός την αλήθεια, ενώ ερωτηθείς για το αν πρέπει να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου απάντησε: "Ως άνθρωπος πιστεύω ότι για να έχω τη δυνατότητα να κατηγορήσω κάποιον προσωπικά, πρέπει να έχω ντοκουμέντα".
"Εάν το νέο Μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ψηφίσω. Αν είναι στην ίδια λογική, θα το καταψηφίσω, όχι 180 βουλευτές, και 200 να ζητάει", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς για το αν θα στηρίξη ένα νέο μνημόνιο. Πρόσθεσε πως η Ν.Δ. δεν εκβιάζεται κι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να την εκβιάσει, ζητώντας να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, ίσως αυτός θα είναι ένας άλλος τρόπος για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Αναφορικά με την ΑΟΖ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αναγνώριση και μετά οριοθέτησή της κι επισήμανε ότι η Ελλάδα έχασε χρόνο. Έκανε λόγο για ντελίριο προκλήσεων από την Τουρκία, σχετικά με τις έρευνες της Κύπρου, και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία άλλαξε πολλά τα τελευταία χρονια, αλλά όχι όσο έπρεπε σε σχέση με την Ελλάδα". Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο πρόεδρος της Ν.Δ., επανέλαβε ότι είναι υπέρ της μίας ονομασίας για κάθε χρήση και υποστήριξε ότι ο ακραίος εθνικισμός των Σκοπίων τα έχει οδηγήσει σε απομόνωση.
Σε ερώτηση για το αν πρόκειται σε περίπτωση που εκλεγεί να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και αν θα απευθυνθεί στον Κώστα Καραμανλή για βοήθεια, τόνισε ότι θα αξιοποήσει και πρόσωπα εκτός κοινοβουλίου, ενώ για τον τέως πρωθυπουργό ανέφερε ότι η "γνώμη και η εμπειρία του Κ. Καραμανλή είναι πολύτιμη".
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου και πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεσο επαναπατρισμό μεταναστών στις χώρες προέλευσης. Επίσης, είπε πως θα προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης και χαρακτήρισε πολύ θετική τη συγχώνευση της ALPHA BANK με την ΕUROBANK.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου