Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Κίνδυνος «φυγής» επιχειρήσεων στο εξωτερικό


Περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί, τον τελευταίο χρόνο, σε γειτονικές μας χώρες, ενώ οι Έλληνες που περνούν καθημερινά στις... παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους αυξάνονται ανησυχητικά και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους 600.000 σε μηνιαία βάση.

Αυτό αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι η «μετεγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων και η μετανάστευση των καταναλωτών της μιας ημέρας προκαλούν μια ακόμα ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού όχι μόνο στερούν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά τα περιορισμένα μετρητά της ελληνικής αγοράς, ξοδεύονται εκτός Ελλάδος».

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αντί να επενδύσουν στην έδρα τους και στη χώρα που αναπτύχθηκαν, μεταναστεύουν αλλού, άλλες αφού κλείσουν, άλλες πριν υπαχθούν στο άρθρο 99 και άλλες πριν αδειάσουν τα ταμεία τους.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, η περιοριστική πολιτική που ακολουθείται στην ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικά αποτελέσματα, αλλά οδηγεί την παραγωγική ελληνική μεσαία τάξη στην καταστροφή.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: