Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Αργεντινή χορεύουν τάγκο, στην Ελλάδα η κυβέρνηση χορεύει τσάμικο


Αφού ο κ. Βενιζέλος αρέσκεται στις αναφορές του για την Αργεντινή και κάνει και συγκρίσεις, ας διαβάσει τι αποφάσισε εκεί η κυβέρνηση μιας χώρας που το 2000 έβγαινε ο κόσμος στο δρόμο με τις κατσαρόλες. Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, λοιπόν αποφάσισε να... μην προχωρήσει σε προγράμματα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής και να αυξήσει τους κατώτερους μισθούς και τις συντάξεις καθώς και τα επιδόματα.



Η κυβέρνηση της Αργεντινής αύξησε κατά 25% τον κατώτατο μισθό, ο οποίος ήταν ήδη ο υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες της Νότια Αμερική. Έχει φτάσει πλέον περίπου στα 410 ευρώ, σχεδόν το δεκαπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει το Associated Press. Την ίδια ώρα οι υψηλόμισθοι είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό, κατά περίπου πέντε φορές.

Επίσης, αυξήθηκαν κατά 23% τα προνοιακά επιδόματα αλλά και οι συντάξεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στην Αργεντινή το 2011 θα φτάσει το 8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, συγκρίσιμο με αυτό της Κίνας. Το ΔΝΤ επικρίνει πάντως τη χώρα καθώς ο πληθωρισμός είναι στο 10%, πρόβλημα πράγματι μεγάλο, όχι όμως και το βασικό.

Το να γίνουν συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι άτοπο. Η Αργεντινή κατάφερε να βγει από την κρίση και τον σφιχτό εναγκαλισμό του ΔΝΤ χάρη στις εξαγωγές της. Εχει πλούτο και μπορεί να τον πουλήσει στο εξωτερικό. Από την άλλη η χώρα μας δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα, έχει όμως άλλα όπως ο τουρισμός ή η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Η ουσία είναι ότι κάπου στον πλανήτη, σε μια χώρα που είχε κηρύξει πτώχευση, τώρα οι κυβερνώντες βλέπουν ότι μόνο αν αυξήσουν την αγοραστική δύναμη θα φέρουν ανάπτυξη. Αν ο μισθός είναι καθηλωμένος και δεν καταναλώνει ο λαός είναι σίγουρη η ύφεση. Στην Αργεντινή το καταλαβαίνουν καλά. Στην Ελλάδα το ΔΝΤ ακολουθεί πάντα τη μονεταριστική της πολιτική και άκαμπτη σε όλα ζητά μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ετσι ήρθε η ύφεση στο 7.5% κι έτσι θα συνεχιστεί και το 2012. Η κυβέρνηση, βασιλικότερη του βασιλέως παίρνει αντιαναπτυξιακά μέτρα, εισπρακτικά μέτρα που εξαθλιώνουν τον κόσμο.

Στην Αργεντινή χορεύουν τάγκο στην Ελλάδα η κυβέρνηση χορεύει τσάμικο.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: