Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για χρέη στο Δημόσιο


Με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν εντατικά το μέτρο των κατασχέσεων συντάξεων και μισθών, αποσπώντας από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας σημαντικά ποσά από τις... ήδη "ψαλιδισμένες" αποδοχές πολλών δημοσίων υπαλλήλων.
Χέρι... σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και συντάξεις, άρχισε να βάζει η εφορία προκειμένου να "συμψηφίσει" ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν εντατικά το μέτρο των κατασχέσεων συντάξεων και μισθών, αποσπώντας από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας σημαντικά ποσά από τις ήδη "ψαλιδισμένες" αποδοχές πολλών δημοσίων υπαλλήλων. Το μέτρο εφαρμόζεται και για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ύστερα από συνεννόηση με τις επιχειρήσεις.

Οπως λένε στο υπουργείο, το μέτρο των κατασχέσεων μισθών δεν είναι καινούργιο αλλά προβλέπεται εδώ και πολλά έτη από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι ο μηνιαίος μισθός να είναι μεγαλύτερος των 1.000 ευρώ και το εναπομείναν, μετά την κατάσχεση, υπόλοιπο του μισθού να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Ετσι, από τις ήδη συρρικνωμένες αποδοχές των υπαλλήλων η Εφορία κατάσχει πλέον σημαντικά ποσά, τα οποία υπολογίζονται μέχρι και στο 25% των συνολικών ονομαστικών καθαρών αποδοχών, προκειμένου να διασφαλίσει την είσπραξη των οφειλομένων.

Βέβαια οι υπάλληλοι - οφειλέτες όταν πηγαίνουν στην τράπεζα για να εισπράξουν τις αποδοχές τους βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας Β. Αλεβιζόπουλος επεσήμανε ότι 20 υπάλληλοι της Υπηρεσίας έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις μισθών από την Εφορία για χρέη προς το Δημόσιο.

Τις κατασχέσεις μισθών επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εφοριακών κ. Φρόσω Σταυράκη.

"Είναι ένα μέτρο που ισχύει πάρα πολλά χρόνια και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και για τις επιχειρήσεις και τις μεταξύ τους συναλλαγές. Μπορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει ενεργοποιηθεί πιο πολύ, αλλά σε σχέση με τις περικοπές που υπάρχουν και είναι μεγάλες και δυσβάστακτες αυτό το μέτρο γίνεται ακόμη πιο επώδυνο", δήλωσε χαρακτηριστικά.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: