Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
Έδωσαν στήριξη, μετά το χαράτσι
Τη στήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά τις συνεχείς δηλώσεις περί... χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν από το χαράτσι στα ακίνητα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» στο έλλειμμα. Ωστόσο, επισήμαναν ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί.
Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν "πεπεισμένοι" ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τους εξέφρασε "την απόλυτη αποφασιστικότητα" της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Παράλληλα, τόνισαν ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητη η άμεση επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και απαίτησαν από τον πρωθυπουργό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία είχαν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα, σε περίπτωση που τους διασφαλίσει ότι θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και τους παράσχει εγγυήσεις. Φαίνεται πως ο φόρος στα κεραμμίδια, τους ικανοποίησε προς το παρόν.
Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε:
"Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ. Απέναντι στη μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της, διασφαλίζοντας, έτσι, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία, θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας".
Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας και κράτησε περίπου 25 λεπτά. Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου