tovima
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε συνολική συμφωνία, αργά χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες, επί του συνολικού οικονομικού πακέτου, δηλαδή, τόσο στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης, όσο και σ΄εκείνα των ευρωμηχανισμών για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους προς τον Τύπο οι ... πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση οι «27» συμφώνησαν επί της ουσίας στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και
μέσω του Συμφώνου για το ευρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.
Ως προς τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων, οι «27» συμφώνησαν πως ο υπάρχων θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 440 δισ ευρώ, (έναντι 250 δισ σήμερα), και ότι ο μόνιμος που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχει δανειοδοτική ικανότητα της τάξεως των 500 δισ ευρώ.
Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά.
Oι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη το βράδυ ότι ανεξάρτητα από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στο οποίο συμφώνησε η απερχόμενη (σοσιαλιστική) κυβέρνηση Σόκρατες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα.
Ο ηγέτης της πορτογαλικής κεντροδεξιάς κ Πέντρο Πάσος Κοέλιο άφησε να εννοηθεί ότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις τόσο από την κυρια Ανγκελα Μέρκελ, όσο και από τους κκ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ζαν Κλοντ Τρισέ. Του συνέστησαν ομοφώνως να μην αποστεί διόλου από τα συμπεφωνημένα, στην περίπτωση που - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - επικρατήσει στις επικείμενες εκλογές. Επίσης ο κύριος Κοέλιο σε αντίθεση με τον Ζοζέ Σόκρατες - δεν αρνήθηκε ότι η χώρα του ενδέχεται να ζητήσει την συνδρομή της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών θεωρείται δεδομένη η προσφυγή της Πορτογαλίας στη διεθνή οικονομική βοήθεια. Είναι γνωστό ότι περίπου στον Ιούνιο η χώρα έχει ανάγκη να δανειστεί 9 δις ευρώ και ότι οι συνθήκες της αγοράς τη δεδομένη στιγμή δεν συμφέρουν καθόλου την Πορτογαλία.
Το πώς ακριβώς θα λειτουργεί ο ευρωμηχανισμός διευκολύνει την προσφυγή της Λισαβόνας ενώ από την άλλη το χρηματικό ποσό που θα απαιτηθεί για τη χώρα ανέρχεται, κατ' έκτιμήσεις στα 75 δις ευρώ.
Στην Ιρλανδία, όλοι οι παράγοντες αναμένουν τα αποτελέσματα των τραπεζικών στρες τεστ. Μέχρι τότε, συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο να απαιτηθεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση του ιρλανδικού κράτους από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σαρκοζί και Μέρκελ, εμμένουν ότι για να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ιρλανδίας θα πρέπει το Δουβλίνο να αυξήσει τα φορολογικά βάρη των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην Ιρλανδία.
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου