Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

«Δεν θα χρειαστεί νέα στήριξη»


Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική οικονομία δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και ο στόχος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι... στην προσπάθεια που γίνεται πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες.

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών, από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε εκ νέου στους οίκους αξιολόγησης με αφορμή την υποβάθμιση από την Standard and Poor's.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό, είπε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση. Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές. Αυτό που έχει σημασία -είπε- είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα. Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωομολόγου υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να συμβάλει, αν είχε εγκριθεί, και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων, τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και για το μηχανισμό στήριξης. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς την Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και στήριξε και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την «βαθιά αλληλεγγύη» των Σοσιαλδημοκρατών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε, όπως είπε «Ηράκλειο έργο». Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, καμία μεμονωμένη χώρα δεν θα κάνει μάθημα σε άλλες και καμία δεν θα επιχειρεί μονομερή ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ καγκελάριο των τεσσάρων μηνών, καταλογίζοντάς της ότι αλλάζει τις θέσεις της κάθε τέσσερις μήνες. Οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου έδειξαν ότι ακόμη και οι συντηρητικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ποια είναι η οδός εξόδου από την κρίση που δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις. Επίσης τόνισε ότι το ευρωομόλογο δεν είναι αδύναμο, αδύναμες είναι κάποιες πολιτικές ηγεσίες.

«Να πάψει η Ευρώπη να εμφανίζεται αδύναμη»

Νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης και κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη πρότεινε ο κ. Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα, η οποία πρέπει να μπορεί να αποφασίζει μόνη της για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή, όλες μαζί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε τα ευρωπαϊκά σύμφωνα να είναι εναρμονισμένα με τις συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την αρνητική στάση των αγορών, ο κ. Παπανδρέου την απέδωσε στο γεγονός ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν δίνουν απάντηση στο πρόβλημα της ανάπτυξης. Προσέθεσε ότι το ευρώ θα πρέπει να προστατευθεί από μέτρα τα οποία έως τώρα δεν έχουν αποφασιστεί και τόνισε ότι απαιτείται η λήψη αποφάσεων από τη Ευρώπη, ώστε να μην εμφανίζεται η Ενωση αδύναμη.

Ο κ. Παπανδρέου παρέπεμψε στο πρότυπο του σκανδιναβικού μοντέλου και σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της διαφύλαξης των συλλογικών συμβάσεων και τόνισε ότι «θέλουμε τον ανταγωνισμό που θα βασίζεται στην ποιότητα, όχι στην ανισότητα».

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης και επισήμανε την στρεβλότητα της κατάστασης στην οποία οι τράπεζες δανείζονται με επιτόκιο 1% και δανείζουν με 10%.

Τάχθηκε υπέρ της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Συμφώνου για το ευρώ και σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η πιστή τήρησή του προκειμένου να υπάρξουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Περιέγραψε μάλιστα αυτά τα στοιχεία ως μέρος της μάχης που δίνουν οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: