Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ακριβή μου Υγεία (ΙΙΙ)


Λίγες μέρες πριν ,έγραφα για την “ ευειδή “ νέα Πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ,πτυχιούχο της Νοσηλευτικής και το κόστος του ρόλου της ,στις τιμές των φαρμάκων που εισάγονται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ασθενών (κόστος που φυσικά πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία ).

Και “ πριν αλέκτορα φωνήσαι…” αυτά και όχι μόνο ,επιβεβαιώθηκαν από την ... έγγραφη ανακοίνωση του συλλόγου των υπαλλήλων του Οργανισμού Φαρμάκων που εστάλη στον κ.Λοβέρδο και δημοσιεύτηκε προχθές ,σε κυριακάτικη εφημερίδα : “ υπό το πρόσχημα της ανάγκης διατήρησης της εισαγωγικής δραστηριότητας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών ,το ΙΦΕΤ ,συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο αδιαφανή ,με όρους ευνοϊκούς και καθόλου ανταγωνιστικούς προς τις υπόλοιπες φαρμακαποθήκες και απασχολώντας αριθμό ατόμων πολλαπλάσιο από αυτόν που απασχολούν οι πλέον κερδοφόρες ιδιωτικές ή συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες της ελληνικής επικράτειας ………

Εξαιτίας του απόλυτα αδιαφανούς τρόπου λειτουργίας του ,δεν είναι κανείς βέβαιος ότι η τιμή στην οποία πληρώνει τα εισαγόμενα από το ΙΦΕΤ φάρμακα το Δημόσιο ή ο πολίτης ,είναι πράγματι η συμφερότερη που θα μπορούσε να επιτύχει .Σύμφωνα με τον πρόεδρο των υπαλλήλων του Οργανισμού Φαρμάκων , η χρηματοδότηση του Ι.Φ.Ε.Τ είναι φαινόμενο επαναλαμβανόμενο,με ποικίλα προσχήματα ,πάντοτε με στόχο την κάλυψη των χρεών του που προκύπτουν από τη ζημιογόνο λειτουργία του”.

Σημ. Το ΙΦΕΤ έλαβε κρατική επιχορήγηση 13 εκατομμύρια ευρώ το 2008 και τώρα ζητά 10 εκατομμύρια ευρώ -μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου- από τον μονομέτοχο , που είναι ο Οργανισμός Φαρμάκων.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που κοστίζει στον έλληνα πολίτη .Έγραφα επίσης για το κόστος των μη ενεργειών του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας ,κ. Πολύζου που βλέπει την υποβάθμιση της υγείας των πολιτών με τη δική του περίεργη οπτική γωνία.

Τώρα μαθαίνουμε από την ίδια εφημερίδα (Real News) γεγονότα που δίνουν απαντήσεις στα όποια ερωτηματικά.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι “στο Ωνάσειο γινόταν πάρτυ διαφθοράς και κατασπατάλησης στην προμήθεια υλικών ,που επιβάρυνε με πολλά εκατομμύρια ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας που παραδόθηκε το 2006 .Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην εν λόγω έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο κατά την οποία διευθυντής του νοσοκομείου ήταν ο νυν Γραμματέας του Υπ. Υγείας , κ. Πολύζος ! (τα θαυμαστικά δικά μου ).

Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι έγιναν απευθείας αναθέσεις ,που επιβάρυναν τόσο το νοσοκομείο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα …..για το διαγωνισμό του 2001 διαπιστώθηκε ότι και αυτός ο διαγωνισμός για προμήθεια υλικών επεμβατικής καρδιολογίας (βηματοδότες ,απινιδωτές ,υλικά αγγειοπλαστικής ..) έγινε χωρίς τη σύνταξη διακήρυξης και τεχνικών προδιαγραφών όπως προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό προμηθειών .Στην ουσία επρόκειτο για απευθείας ανάθεση…”.

Να όμως ,που αν είναι κανείς τυχερός ,από ελεγχόμενος γίνεται ελεγκτής και μάλιστα προϊστάμενος των επιθεωρητών.

Οπότε τα πορίσματα και οι αναφορές πάνε περίπατο.

Δικαιούται ο κ. Λοβέρδος να μιλάει από τηλεοράσεως για τιμωρίες και επίορκους αλλά και για θυσίες που ο κόσμος κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν για το καλό της πατρίδας;

Την απάντηση έδωσε – σε γενική ρήση –ο καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας κ. Κ. Μπέης (και καθηγητής τότε του σημερινού Υπουργού Υγείας ) : “ντρέπομαι όταν βλέπω σήμερα υπουργούς που έχουν περάσει από τα χέρια μου !”.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: