Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μέσα σε μία ημέρα η ραδιενέργεια αυξήθηκε 1.000 φορές!


Τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 τα οποία βρέθηκαν στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από τον σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ήταν 4.385 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο, την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την ... υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που καταμετρήθηκε από την ώρα της έναρξης της πυρηνικής κρίσης στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα της επαρχίας Νταιίτσι, που προξενήθηκε από τον τεράστιο σε μέγεθος σεισμό και το γιγαντιαίων διαστάσεων τσουνάμι, που έπληξαν την περιοχή, στις 11 Μαρτίου.
Πάντως η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου-131 την Τετάρτη, όπως είχε ανακοινωθεί από την ίδια κυβερνητική υπηρεσία, ήταν 3.355 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπτά όρια.

Παρουσιάζει δηλαδή αύξηση 1000 περίπου φορές μέσα στο τελευταίο 24ωρο, πράγμα που επιτείνει τις υποψίες για γενικευμένη πλέον διαρροή ραδιενέργειας από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.
Συναγερμός έχει σημάνει και μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο. Οι ιαπωνικές αρχές πάντως προς το παρόν δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης.

Ανησυχία σε Κίνα και ΗΠΑ

Σχεδόν σε όλη την Κίνα έχει ανιχνευτεί ραδιενέργεια μετά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, αλλά τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Ποσοστά ιωδίου 131 και καισίου 137 και 134 από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα σε αρκετές επαρχίες, αλλά και στο Πεκίνο, επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει πως οι τιμές είναι πολύ μικρές, δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων.
Η Κίνα απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών από τις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Μικρό ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου-131, ανιχνεύθηκε και σε δείγμα γάλακτος, προερχόμενο από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κυβερνητικής υπηρεσίας ελέγχου των συνεπειών της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, την Τετάρτη. Το ποσοστό που ανιχνεύθηκε ήταν " πάρα πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, τόσο αυτών για τους ενήλικες, όσο και εκείνων για τα παιδιά ", αναφέρεται στην κοινή δήλωση, της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διοίκησης Φαγητών και Τροφίμων.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: