Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη


Περισσότεροι από 40 υπουργοί εξωτερικών συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα συμμετέχουν σήμερα στη σύνοδο της ομάδας επαφής για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στη Βρετανία. Στη σύνοδο δεν θα συμμετάσχει η Ρωσία. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή μετά από την... αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι, ενώ ενδεχομένως θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων προκειμένου να απομονωθεί διπλωματικά ο Μουαμάρ Καντάφι. Χθες ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε οριστικά, ότι η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και υπεραμύνθηκε του ρόλου των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις λέγοντας πως εξαιτίας αυτής ανεκόπη η προέλαση των στρατευμάτων του Καντάφι.
Η σημερινή σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας ενώ στις 18:30 αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου.

"Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνάς του και έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος" τόνισε ο Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι " Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι".

Ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Διευκρίνισε δε, ότι μια πιο ευρεία επιχείρηση για την ανατροπή του Καντάφι θα ήταν λάθος, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη εμπλακεί στο Ιράκ και δεν μπορούν να ρισκάρουν την απώλεια στρατιωτών, χρόνου και χρημάτων ξανά.

Χθες σε επικοινωνία που είχε ο Ομπάμα με τον Γάλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ότι ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς και ότι οι Λίβυοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι τους για το πολιτικό μέλλον της χώρας τους.

Παράλληλα το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ενισχύει τις θέσεις του στην πόλη της Σύρτης προετοιμαζόμενο να αποκρούσει πιθανή επίθεση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, που επιδιώκουν να καταλάβουν τη γενέτειρα του Καντάφι.

Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη.

Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μισράτα, επεσήμανε ο αμερικανός στρατιωτικός.

Μέχρι στιγμής οι αντάρτες έχουν επιτύχει αρκετές νίκες και έχουν επανακαταλάβει σημαντικής στρατηγικής σημασίας πόλεις όπως τη Ρας Λανούφ, τη Μπρέγκα, την Ουγκαγιάλα και την Μπιν Τζαουάντ.

Αύριο τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, το οποίο δηλώνει ότι ο στόχος είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων, ενώ αξιωματούχοι της συμμαχίας αρνούνται πως οι βομβαρδισμοί είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προσφέρουν κάλυψη στην προέλαση των ανταρτών.



Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη

Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας

►11:35 Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι και οπλισμένοι κάτοικοι της Σίρτης άνοιξαν πυρ τη νύκτα σε οδική αρτηρία ανατολικά της πόλης, απωθώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ. Στέλεχος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι έκαναν χρήση ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και μεσαίων όπλων πυροβολικού για να απωθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, ορισμένοι κάτοικοι οικισμών κοντά στην πόλη Ναουφαλίγια, 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σίρτης, έβαλαν από τα σπίτια τους εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, που βρίσκονται πλέον στη Ναουφαλίγια.

►9:55: Ο Μουαμάρ Καντάφι ζητά με επιστολή στις διεθνείς δυνάμεις που συνεδριάζουν σήμερα στη Βρετανία τον τερματισμό των "βάρβαρων επιθέσων" στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

"Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης... Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη", αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι" αναφέρει ο Καντάφι στον μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

►9:00: Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», τόνισε την πρόθεση της τουρκικής διπλωματίας να αναλάβει άμεσα διαμεσολαβητικό-διαπραγματευτικό ρόλο, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, προκειμένου να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις.

«Θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα, μέσω στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Αραβικής Διάσκεψης, αλλά και της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ δε μπορούμε να αγνοήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Λιβύης, ενώ οι αλλαγές δεν πρέπει να καθυστερήσουν», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

►4:10: Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε την Τρίτη στιγμιότυπα, που τα ανήγγειλε ως υλικό ζωντανής κάλυψης, που παρουσίαζαν το γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Καμίς, να συναντά οπαδούς του πατέρα του στον περίβολο της σκηνής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο παρουσιαστής του κρατικού καναλιού, είπε ότι οι εικόνες που παρουσίαζαν έναν άντρα εκπληκτικής ομοιότητας με τον Καμίς Καντάφι, διαψεύδουν τις αναφορές αραβικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και ιστοσελίδων, ότι σκοτώθηκε από έναν δυσαρεστημένο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που έριξε το αεροσκάφος του επάνω στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του Καντάφι στην Τρίπολη.

Οι αρχές της Λιβύης ισχυρίζονται ότι παρόμοιες πληροφορίες αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης, από τους εχθρούς της χώρας.

Ο Καμίς είναι διοικητής της 32ης ταξιαρχίας, που από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται ότι αποτελεί το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

►00:10: Οι δυνάμεις του συνασπισμού των κρατών, που δρουν ενάντια στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας την περιοχή των Δυτικών Ορέων, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, χωρίς όμως να παραθέσουν περισσότερες πληροφορίες.

►22:01: Οι ΗΠΑ σταδιακά θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Μεσόγειο, από τη στιγμή που αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ, αναφέρουν στρατιωτικά στελέχη της χώρας. "Η απόσυρση θα γίνει σταδιακά και όχι απότομα" τόνισαν.

►21:06: Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ Σαρκοζί, Ομπάμα, Κάμερον και Μέρκελ σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και συζητήθηκε πιθανή συνάντηση τους στο Λονδίνο την Τρίτη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από τη Γαλλία.

►20:56: Η σύνοδος της ομάδας επαφής για τη Λιβύη, που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Λονδίνο, θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή μετά από την αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι θα την ενδιέφερε και ο τρόπος που θα μπορούσε να επιτευχθεί η αποχώρηση του Καντάφι μέσω της διπλωματικής οδού.

►20:24: Καταδιωκτικά γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής επιθέσεις εναντίον ενός σημαντικού κέντρου διοίκησης του λιβυκού στρατού, δέκα χιλιόμετρα νοτίως των προαστίων της Τρίπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού γενικού επιτελείου στο Παρίσι.

►18:43: Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι ελπίζει να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση στη χώρα αυτή, μετέδωσε το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ.

►18:40: Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κατηγόρησε το Κατάρ για την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης ως του μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί "επέμβαση στις εσωτερικές" υποθέσεις της χώρας.

►18:09: O πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσαν ότι "ο Καντάφι πρέπει να φύγει αμέσως" και κάλεσαν τους υποστηρικτές του να "τον εγκαταλείψουν πριν είναι πολύ αργά", σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα, παραμονή της συνόδου στο Λονδίνο της ομάδας επαφής για τη Λιβύη.

►17:58: Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στην πόλη Μισράτα, σύμφωνα με το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων. Νωρίτερα εξεγερμένοι είχαν ανακοινώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μέρος της πόλης αυτής.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: