Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μολότοφ και ρίψη χημικών στην Κερατέα


Κλίμα πολέμου επικρατεί αυτή την ώρα στη λεωφόρο Λαυρίου στο ύψος της Κερατέας μεταξύ κατοίκων της περιοχής και δυνάμεων των ΜΑΤ μετά τη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να απομακρύνουν με ειδικά μηχανήματα τα οδοφράγματα. Οι κάτοικοι πετούν πέτρες και μολότοφ ενώ τα ... ΜΑΤ απαντούν με τη ρίψη χημικών. Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα μάι μπουλντόζα τυλίχθηκε στις φλόγες.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην Κερατέα από νωρίς με ειδικά οχήματα προκείμενου να αρχίσουν την επιχείρηση για να ανοίξει η λεωφόρος Λαυρίου, η οποία είναι κλειστή από το Λαύριο έως τα Καλύβια, από κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ και έχουν στήσει οδοφράγματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής από χθες βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά τις πληροφορίες για την άφιξη των μηχανημάτων, που θα κατέφθαναν στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Η αντίδρασή τους να κλείσουν τον κεντρικό δρόμο, όπως και τους παράδρομους προς Λαύριο, ώστε να ελέγχουν ό,τι περνά μέσα από την πόλη, όξυνε την κατάσταση.

Νωρίτερα μάλιστα, σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένα νεαρό άτομο.

Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ αναγκάστηκαν το πρωί να προσεγγίσουν τον χώρο περιφρούρησης, μέσω Σουνίου-Λαυρίου. Στο μπλόκο του Λαυρίου σημειώθηκαν συμπλοκές, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ενώ τραυματίστηκε νεαρός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ένταση. «Φοβάμαι τα χειρότερα. Διακινδυνεύουμε όλοι. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να επιβαρυνθεί η κατάσταση», τονίζει.

Όπως είπε, η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τρεις υπουργούς, στους οποίους κατέθεσε πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, στόχευε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, προτάθηκε προς τους υπουργούς να παραχωρήσει ο δήμος έκταση 40 στρεμμάτων στο ΒΙΟΠΑ.

“Οι κάτοικοι δεν είναι εγκληματίες, αλλά προασπίζονται την ποιότητα της ζωής τους, ενάντια στην κυβερνητική λογική διαχείρισης των απορριμμάτων που υπακούει μόνο στα επιχειρηματικά συμφέροντα” τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

“Οι αστυνομικές αρχές πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από την περιοχή, να σταματήσει το ιδιότυπο καθεστώς αστυνομοκρατούμενης ζώνης και να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος με τις τοπικές αρχές και τους πολίτες” καταλήγει η ανακοίνωση.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: