Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ανησυχία για τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα


Εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ αυξημένα είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας γύρω από το εργοστάσιο. Νωρίτερα, αναστάτωση προκάλεσε η νέα προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε από τις αρχές μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Ιαπωνία.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco), που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα, ότι... το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα του νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή της, η Tepco έκανε λόγο για λάθος, ενώ "απαράδεκτο" χαρακτήρισε το γεγονός ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει", δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε εχθές το βράδυ εξήγησε ότι ραδιενεργά στοιχεία είχαν αναμιχθεί κατά τις αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα νερού που είχε διαρρεύσει από τον αντιδραστήρα

1.150 φορές πάνω από το κανονικό το ραδιενεργό ιωδίο

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της Tepco ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε νερό στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. "Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα", δήλωσε, προσθέτοντας πως μολυσμένο νερό εντοπίστηκε και στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

Υπό τον φόβο του τσουνάμι

Ο σεισμός σημειώθηκε στην επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ σύμφωνα με την ωκεανογραφική υπηρεσία των ΗΠΑ, τα παλιρροϊκά κύματα που θα προκληθούν από την ισχυρή σεισμική δόνηση θα φτάνουν τα 50 εκατοστά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα από το σεισμό. Λίγη ώρα αργότερα οι αρχές ακύρωσαν την προειδοποίηση για το τσουνάμι.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: