Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ανταρτών στη Λιβύη εξετάζουν ΗΠΑ - Γαλλία


Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με δηλώσεις του χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Οι δηλώσεις του Ομπάμα έγιναν λίγες μόνο ώρες έπειτα και από την ολοκλήρωση της διεθνής διάσκεψης που διεξήχθη στη Βρετανία κατά την οποία κράτη αλλά και οργανισμοί, αποφάσισαν την συνέχιση της πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, προκειμένου ο Λίβυος ηγέτης να εγκαταλείψει την εξουσία, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί,όσο αυτός θα απειλεί τον λαό του. Την ίδια ώρα οι... ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης παρά τους βομβαρδισμούς που δέχονται, έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απωθήσουν τους αντάρτες αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα από περιοχές που είχαν καταλάβει τις προηγούμενες ημέρες.
Ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος στα ανατολικά της Λιβύης, ενώ η Τρίπολη και άλλες πόλεις στα δυτικά παραμένουν υπό τον έλεγχο του Καντάφι. Χιλιάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από την ένάρξη των συγκρούσεων που διεξάγονται πλέον εδώ και τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, έχουν " εξασθενήσει σημαντικά ", το καθεστώς του Καντάφι" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

"Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω ", δήλωσε ο ίδιος. Μάλιστα όπως αποκάλυψε έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή του, για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης, προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη.

"Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στο λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πιο ειρηνική και πιο σταθερή Λιβύη ", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Διευκρίνισε δε, ότι η εκστρατεία στη Λιβύη δεν σημαίνει ότι θα γίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλα κράτη όπως η Συρία που βρίσκονται σε εξέλιξη λαϊκές εξεγέρσεις.

Το γεγονός ότι ασκείται στρατιωτική πίεση στη Λιβύη, "δεν σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τριγυρνάμε στον κόσμο, προσπαθώντας, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, να επιβάλουμε η να εγκαθιδρύσουμε, συγκεκριμένα πολιτικά καθεστώτα".

Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Λονδίνο, ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς Λίβυους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι αν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν το στρατιωτικό εξοπλισμό των ανταρτών με τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει πλέον.

Από την πλευρά της η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι οι ΗΠΑ "δεν αποκλείουν" την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους εξεγερμένους για να τους βοηθήσουν στην ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ωστόσο ο Βρετανός ομόλογός της Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η Βρετανία προς το παρόν δεν σκοπεύει να εξοπλίσει με στρατιωτικό υλικό τους αντάρτες.

Στη χθεσινή διάσκεψη του Λονδίνου, η Βρετανία και το Κατάρ, οι δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, διεμήνυσαν στο λαό της χώρας, ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον.

Στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση ενός καινούργιου σχήματος που θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με την αραβική χώρα του Κατάρ να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση του νέου οργανισμού.

" Όλη αυτή η πρωτοβουλία, η συνδιάσκεψη, η Ομάδα Επαφής, η διεθνής λύση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο συνταγματάρχη Καντάφι, που λέει ότι εμείς δεν θα σου επιτρέψουμε να συνεχίσεις τις αγριότητες κατά του ίδιου του λαού σου ", αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον και ο ομόλογός του από το Κατάρ Σείχης Χαμάντ μπιν Τζαζίμ αλ-Θάνι.



Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

►10:15: «Η Αλβανία είναι έτοιμη να διαθέσει όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για τις ανάγκες των στρατιωτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Έντμοντ Χατζινάστο.

►10:00: Τον συνεργάτη του προέδρου της Νικαράγουα, Μιγκέλ ντ' Εσκότο όρισε ως εκπρόσωπο της Λιβύης στον ΟΗΕ, ο Καντάφι, μετά την αποσκίρτηση του πρεσβευτή του .

Ο Μιγκέλ ντ' Εσκότο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της νικαραγουανής κυβέρνησης των Σαντινίστας (1979-1990), διπλωμάτης και σύμβουλος του προέδρου Ορτέγκα για τις διεθνείς υποθέσεις, "εξουσιοδοτήθηκε" να ομιλεί εξ ονόματος της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε η Ροσάριο Μουρίγιο, σύζυγος και εκπρόσωπος του προέδρου, ο οποίος έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον Λίβυο συνταγματάρχη.

Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση πάρθηκε ύστερα από την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν άδεια εισόδου στον πρεσβευτή που είχες διορίσει η Λιβύη, Άλι Τρίκι.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι δεν έχει "καμιά πληροφορία" σχετικά μ' αυτή την άδεια εισόδου και είχε διευκρινίσει ότι οι σχέσεις με τη λιβυκή πρεσβεία στις ΗΠΑ έχουν "διακοπεί".

Πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντ' Εσκότο ήταν υπουργός Εξωτερικών στην υπό τον Ορτέγκα κυβέρνηση των Σαντινίστας που κυβέρνησε τη Νικαράγουα από το 1979 ως το 1990. Κατά την περίοδο αυτή η νικαραγουανή κυβένρηση διεξήγαγε ένοπλο αγώνα εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αντικυβερνητικών ανταρτών Κόντρας. Ο Ντ' Εσκότο είχε κάποτε αποκαλέσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν "χασάπη του λαού μου". Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και είχε χριστεί ρωμαιοκαθολικός ιερέας.

►00:50: Δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Μία σειρά δυνατών εκρήξεων είχαν συνταράξει την πρωτεύουσα Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, για τις οποίες το κρατικό κανάλι της Λιβύης, ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των " επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων ".

►21:58 H συμμαχία εκτόξευσε 22 πυραύλους τόμαχοκ στο τελευταίο 24ωρο απέναντι στις δυνάμεις του Καντάφι αναφέρει το Πεντάγωνο.

►21:32 Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Λιβύη για να προστατεύσει και όχι για να εξοπλίσει τον πληθυσμό, αναφέρει ο γ.γ. του οργανισμού, Αντερς Φο Ράσμουσε, με ομιλία του στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα την "μετά Καντάφι" εποχή στη Λιβύη. Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι "η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδοτεί για την επέμβαση στη Λιβύη είναι πολύ σαφής: Απαιτεί την επιβολή εμπάργκο όπλων. Εμείς λοιπόν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό και όχι για να τον εξοπλίσουμε".

►20:21 Περίπου δώδεκα χιλιάδες ακτιβιστές που ανήκουν στη λιβυκή αντιπολίτευση "εξαφανίστηκαν" από τις φυλακές και τα στρατιωτικά στρατόπεδα της Τρίπολης, κατάγγειλε από το Λονδίνο ο συντονιστής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Γκούμα ελ Γκαμάτι στη διάρκεια της συνόδου για το μετά Καντάφι μέλλον της Λιβύης.

►20:05 Εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη, εκ των οποίων οι δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

►20:03 Η διεθνής διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε να σχηματίσει επίσημα μια πολιτική "ομάδα επαφής" για τη Λιβύη, της οποίας η επόμενη σύνοδος θα γίνει στο Κατάρ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: