Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Μια μέρα μετά τη νέα υποβάθμιση Ελλάδας και Πορτογαλίας από τον ιδιωτικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνει πως οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή,...
προκαλώντας έτσι χρηματοπιστωτική αστάθεια.
Όπως μεταδίδει το...πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, η μελέτη των οικονομολόγων του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε χθες, την ώρα που Πορτογαλία και Ελλάδα υποβαθμίζονταν από την Standard & Poor’s, εντείνοντας τις πιέσεις προς τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που οδήγησε στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Οι υποβαθμίσεις σε επίπεδα κοντά στην χαμηλότερη επενδυτική βαθμολογηση για «σχετικά μεγάλες οικονομίες», όπως η Ελλάδα, έχουν συστημική επίπτωση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η κρίση χρέους της Ευρώπης «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», αναφέρουν στην μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Rabah Arezki και Amadou S.R. Sy.
«Το ενδιαφέρον είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την ευρωζώνη βρίσκονται υπό πίεση παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία», σημειώνεται στη μελέτη.
Η μελέτη του ΔΝΤ εξετάζει 71 ανακοινώσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης των οίκων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αξιολογήσεις και τις αναθεωρήσεις των προοπτικών από την S&P, τη Moody’s και τη Fitch, από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Οι χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις της S&P έχουν «μακράν» τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σε σχέση με αυτές των Moody’s και Fitch, ενώ τις λιγότερες επιπτώσεις έχουν οι ανακοινώσεις της Fitch.
Επίσης, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι «από τη στιγμή που οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς και πέρα των αγορών ομολόγων, οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πιθανή αστάθεια στον τραπεζικό, ασφαλιστικό και μη-χρηματοοικονομικό τομέα με το να προετοιμάσουν σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και απρόβλεπτες καταστάσεις».
Η Κομισιόν «δεν συμμερίζεται» την αξιολόγηση της S&P
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη πως «δεν συμμερίζεται» την αξιολόγηση της Standard and Poor's για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Αυξήθηκε το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων
Την ίδια στιγμή, η επιτοκιακή ψαλίδα (spread) των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά αυξάνονται, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 956 μονάδες βάσης (9,56 ποσοστιαίες μονάδες).
Το spread των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων παρέμεινε στις 489 μ.β. ενώ των ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώθηκε ελαφρά χαμηλότερα στις 678 μ.β. Ο S&P υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, ενώ θα ανακοινώσει τη νέα αξιολόγησή του για την Ιρλανδία μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων αντοχής των τραπεζών της.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: