Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χάνουν έδαφος οι αντάρτες στη Λιβύη


Σε πλήρη υποχώρηση βρίσκονται οι αντάρτες που μάχονται τις δυνάμεις του Καντάφι από πόλεις που μέχρι πρότινος είχαν υπό τον έλεγχό τους. Οι αντικαθεστωτικοί έχασαν τον έλεγχο των πόλεων Ρας Λανούφ και Μπιν Τζαουάντ, ενώ οι μάχες μαίνονται σε Μπρέγκα και Αζνταμπίγια. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, αυτομόλησε στη Βρετανία. Παράλληλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ...μυστική συμφωνία που υπέγραψε ο Μπάρακ Ομπάμα, με την οποία προωθείται η μυστική παροχή βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης. Σήμερα ανέλαβε τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη το ΝΑΤΟ.
"Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είναι στη Βρετανία και δεν επιθυμεί πλέον να συνεργαστεί με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης έφυγε από την χώρα με προορισμό την Τυνησία και στην συνέχεια αφίχθη στο αεροδρόμιο Φάρνμπορο, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Η βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει, όλους τους υψηλόβαθμους από το περιβάλλον του Καντάφι που το επιθυμούν, να τον εγκαταλείψουν.

Ο Σουλεΐμαν Μαχμούντ, ο δεύτερος στην ιεραρχία των εξεγερμένων, δήλωσε στο BBC, ότι οι αντάρτες χρειάζονται χρόνο, υπομονή, όπλα και βοήθεια για να μπορέσουν να οργανωθούν. Επίσης ανέφερε ότι αντιπροσωπείες από ξένα κράτη βρίσκονται στη χώρα και βοηθούν τους αντάρτες στην οργάνωση.

Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία δήλωσαν ότι στέλνουν αντιπροσωπείες στη Βεγγάζη για να συναντηθούν με τη διοίκηση των ανταρτών. Σημειώνεται ότι κατά τη διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου συμφωνήθηκε η σύσταση μιας "Ομάδας Επαφής" στην οποία θα συμμετάσχουν και αρκετά αραβικά κράτη, προκειμένου να οργανώσουν τη μετά Καντάφι εποχή.

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία προτείνουν νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιτρέπει την προμήθεια όπλων στους αντάρτες. Ωστόσο η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική. Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν "προχωρήσει πολύ" και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Για "διακριτικές" διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψουν την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία και τη χώρα, έκανε λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι. Ήδη η Ουγκάντα προσφέρθηκε να δεχθεί τον Καντάφι και την οικογένειά του, σε περίπτωση που αποφασίσει να εγκαταλείψει τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι ότι τοποθετούν νάρκες σε διάφορα σημεία και ειδικότερα στα περίχωρα της Αζνταμπίγια.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

►13:45 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα ο οποίος έφθασε αργά χθες Τετάρτη σε στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στο Λονδίνο, «είναι σε ασφαλές μέρος», ενώ συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ αυτού και Βρετανών αξιωματούχων.

Ο Χέιγκ είπε ότι ο Κούσα «δεν θα έχει ασυλία από τη βρετανική δικαιοσύνη ούτε από τη διεθνή δικαιοσύνη». Ο Κούσα έφθασε στη Βρετανία από την Τυνησία με βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Πιστός συνεργάτης του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Κούσα ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας από το 1994 έως το 2009, προτού αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

►13:15 Ο ηγέτης του Κατάρ, εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη στοχεύουν στην προστασία των αμάχων και ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να παίξει σημαντικότερο ρόλο.

Το Κατάρ είναι το μοναδικό αραβικό κράτος που έχει αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη.

►13:00 Ο αντιπρόσωπος του Βατικανού που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αναφέρει ότι τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Οι αποκαλούμενες ανθρωπιστικές επιδρομές είχαν θύματα δεκάδες αμάχους σε ορισμένες συνοικίες της Τρίπολης. Συγκέντρωσα αρκετές αφηγήσεις από αξιόπιστους αυτόπτες μάρτυρες. Ιδιαίτερα στη συνοικία Μπούσλιμ, εξαιτίας των βομβαρδισμών, κατέρρευσε ένα κτίριο όπου κατοικούσαν πολίτες, προκαλώντας το θάνατο 40 ανθρώπων", δήλωσε ο Τζοβάνι Ινοτσέντσο Μαρτινέλι, Αποστολικός Βικάριος της Τρίπολης.

Λίβυοι αξιωματούχοι πήγαν ξένους δημοσιογράφους στα σημεία όπου λένε πως πραγματοποιήθηκαν δυτικά αεροπορικά πλήγματα στην Τρίπολη, όμως οι αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων δεν είναι πειστικές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι δυτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έχουν επιβεβαιωμένες αποδείξεις για θύματα μεταξύ των αμάχων.

►12:45 Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στα δυτικά της Αζνταμπίγια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Καπνός από μεγάλη φωτιά έκτασης δεκάδων μέτρων, υψώνεται στον ουρανό, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη.

►12:45 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είναι αντίθετος στην ιδέα να εξοπλιστούν οι Λίβυοι εξεγερμένοι, εκτιμώντας ότι το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά "για να προστατεύσει το λιβυκό λαό και όχι για να οπλίσει το λαό. Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, και ομιλώ εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή ενός εμπάργκο στα όπλα και ο ξεκάθαρος στόχος ενός εμπάργκο στα όπλα είναι να σταματήσει η είσοδος όπλων στη χώρα", δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, δηλώνουν από την Τρίτη ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οπλίσουν τους Λίβυους εξεγερμένους, μια πρόταση που απορρίπτεται από πολλές χώρες μέλη του διεθνούς συνασπισμού, όπως η Νορβηγία, η Δανία ή το Βέλγιο.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Σουηδία, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή της να στείλει οκτώ μαχητικά αεροπλάνα για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη μόλις το Κοινοβούλιο της χώρας δώσει το πράσινο φως, κάτι που αναμένεται αύριο Παρασκευή.

►12:30 Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ, επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος του Καντάφι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

►12:00 Ξεπέρασαν τις 2.000 οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. το 60% εξ αυτών έγιναν από αμερικανικά αεροσκάφη.

►11:15 Η Τυνησία ανακοίνωσε ότι "πάγωσε" όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι στη χώρα. Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Καίντ Σεμπσί δήλωσε ότι ήταν "το λιγότερο που μπορούσαμε να πράξουμε".

►09:10 Πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και της Washington Post, όπως μεταδίδει το Reuters. Πράκτορες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, "δεκάδες μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και πράκτορες του MI6 εργάζονται στη Λιβύη", με κύρια αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστική συμφωνία που δίνει το πράσινο φως για μυστικές επιχειρήσεις υπέρ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: