Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Φουκουσίμα - Αυξάνεται η ραδιενέργεια στη θάλασσα


Συγκεντρώσεις ραδιενεργού ιωδίου, υψηλότερες κατά 3.355 φορές από τα επιτρεπτά όρια, ανιχνεύθηκαν στη θάλασσα ανοιχτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί, με την διαχειρίστρια εταιρεία να επιχειρεί και πάλι να υποβαθμίσει το θέμα.

Τηλεφωνική συνομιλία για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης είχαν ο... πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, ενώ -όπως έγινε γνωστό- στο νοσοκομείο με υψηλή πίεση εισήχθη ο πρόεδρος της TEPCO.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, στο δείγμα που ελήφθη σε απόσταση 300 μέτρων νοτίως του πυρηνικού σταθμού, βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο που ήταν 3.355 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπτό. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου-131 που έχει καταγραφεί ώς τώρα.

Η εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε ότι δεν είναι σαφές πώς μολύνθηκε το νερό της θάλασσας γύρω από το σταθμό και επιχείρησε και πάλι να καθησυχάσει, λέγοντας ότι είναι απίθανο να υπάρξουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, υποβάθμισε τη σημασία αυτής της μέτρησης, επειδή -όπως είπε- η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους εδώ και καιρό, ενώ έχουν σταματήσει οι αλιευτικές δραστηριότητες.

«Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής» ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.


Στο νοσοκομείο ο πρόεδρος της TEPCO

Στο νοσοκομείο εισήχθη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TEPCO, Μασατάκα Σιμίζου, καθώς -σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης- παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο Σιμίζου, ηλικίας 66 ετών, παρουσίασε προβλήματα υγείας στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας. Χρειάστηκε, δε, να αποχωρήσει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Ωστόσο, θεωρείτο ότι το τελευταίο διάστημα είχε επιστρέψει στη δουλειά του. Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.


Επικοινωνία Ομπάμα-Καν

Στη συνεργασία της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη.

Ήταν η τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια» και οι δύο ηγέτες «επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ναότο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι «απρόβλεπτη» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «σε ύψιστη ετοιμότητα» για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: