Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Το παρασκήνιο για τη μη περικοπή των συντάξεων

Αποτέλεσμα εικόνας για Το παρασκήνιο για τη μη περικοπή των συντάξεων
H Kομισιόν έχει εξ αρχής υιοθετήσει γραμμή «ευελιξίας» ως προς τη μη περικοπή των συντάξεων, η ΕΚΤ επιλέγει την ανοχή δια της… σιωπηλής ουδετερότητας, και μόνον το ΔΝΤ επιμένει στην...
ανάγκη εφαρμογής των μειώσεων εν είδει «διαρθρωτικού» και μεταρρυθμιστικού μέτρου. ‘Η άλλως, οι συμμαχίες και τα στρατόπεδα οριοθετούνται, οι θεσμοί παίρνουν πλέον ευκρινείς θέσεις, και επιβεβαιώνεται ότι η τελική απόφαση για τη μη περικοπή των συντάξεων – τη «μητέρα των μαχών» για την ελληνική κυβέρνηση – θα είναι πολιτική και θα κριθεί στη διαβούλευση με το Βερολίνο.

Η εικόνα αυτή έγινε αρκούντως ξεκάθαρη το τελευταίο 24ωρο μέσα από δύο μηνύματα – το πρώτο από ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης που έδειξε το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου ως το ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις, και το δεύτερο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να πιέσει για την εφαρμογή των περικοπών.

Το Eurogroup του Δεκεμβρίου

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως σε ό,τι αφορά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, τα δεδομένα «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα» και θα συζητηθεί όταν υπάρχει η «πλήρης εικόνα».

«Η απόφαση», πρόσθεσε, «θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς».

Το χρονοδιάγραμμα αυτό εμπερικλείει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να αποστείλει – πιθανότατα έως την Παρασκευή, κατά τις πληροφορίες – τα πλήρη στοιχεία για το υπερπλεόνασμα και τον δημοσιονομικό χώρο του 2018 και 2019,  αφήνει περιθώριο για μια πρώτη πολιτική συζήτηση στο περιθώριο του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (1η Οκτωβρίου), και ουσιαστικά δείχνει ως σταθμό των εξελίξεων την «έκθεση Κοστέλο», ήτοι την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου.

Πρωτίστως όμως, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση του παρασκηνίου, δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση Μέρκελ να περάσει τον κρίσιμο κάβο των εκλογών της Βαυαρίας, στις 14 Οκτωβρίου, χωρίς έως τότε να επανέλθει στην πρώτη γραμμή το ελληνικό ζήτημα. Με τις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία να δίνουν δεύτερο κόμμα το ακροδεξιό AfD και τους σοσιαλδημοκράτες να καταρρέουν, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η εκ δεξιών πίεση προς την ´Ανγκελα Μέρκελ γίνεται ασφυκτική και οι χειρισμοί σε Ευρώπη και Ελλάδα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Μήνυμα ουδετερότητας από Ντράγκι

Την ίδια ώρα ωστόσο, ένα άλλο εν δυνάμει εμπόδιο αίρεται μετά τη δήλωση Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει καμία εμπλοκή στις αποφάσεις για τις συντάξεις. Όπως δήλωσε χθες ο ιταλός τραπεζίτης, στο πλαίσιο αναθεώρησης του «δόγματος» της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει στο εξής την εμπλοκή της μόνον στους μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς. «Κατόπιν αυτού», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, « η ΕΚΤ δεν θα τοποθετείται στο εξής σε θέματα που αφορούν συντάξεις, δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα θέματα στα οποία η ΕΚΤ τοποθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως junior θεσμός».

Η κεντρική τράπεζα φέρετο έως τώρα να έχει επιφυλάξεις στη μη εφαρμογή του μέτρου για λόγους διαρθρωτικούς, οι παρασκηνιακές διεργασίες όμως οδήγησαν στη γραμμή της ουδετερότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, το στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση είναι να φθάσει στην τελική πολιτική συζήτηση του Νοεμβρίου με τα περισσότερα δυνατά επιχειρήματα, που θα στηρίξουν την «πολιτική ευελιξία» της Κομισιόν και θα αφοπλίσουν το ΔΝΤ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τα στοιχεία για το πλεόνασμα του οκταμήνου – υπερτριπλάσιο του στόχου – που ανακοινώθηκαν χθες θεωρούνται ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα στην κατεύθυνση αυτή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα θα έχει πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα έως και 2 δις ευρώ την διετία 2018-2019.

Το πολιτικό ερώτημα, πάντως, στην παρούσα φάση είναι εάν σ’ αυτό το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνεται ή όχι η περικοπή στις συντάξεις. Η βασική εισήγηση έως τώρα θέλει τη μείωση των συντάξεων να προβλέπεται στο προσχέδιο που θα πάει στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα, και να αποτυπωθεί η ακύρωση του μέτρου στο τελικό κείμενο του Νοεμβρίου. Καθότι όμως η εβδομάδα θα είναι πυκνή σε εξελίξεις και σε παρασκηνιακές επαφές, δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: