Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Περισσότερη φιλοξενία προσφύγων η απάντηση στην ακροδεξιά


Τη στιγμή που οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεδριάζουν για ακόμη μία φορά με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας του ινστιτούτου Pew Research η οποία...
καταγράφει τη δυναμική απάντηση των Ευρωπαίων πολιτών στην άνοδο των ξενοφοβικών, ακροδεξιών φωνών σε όλη την ήπειρο.

Η δημοσκόπηση καταγράφει πως η πλειοψηφία των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, παρά την μεγάλη αποδοκιμασία του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε η Ε.Ε. την κρίση. Σημαντικό είναι ότι τα ποσοστά εκείνων που είναι υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων είναι αρκετά υψηλά ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν δεχθεί τις περισσότερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση.

Σε μία περίοδο όπου οι άστοχοι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ηγεσιών των κρατών-μελών έχουν πυροδοτήσει άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των αντιμεταναστευτικών κομμάτων, η δημοσκόπηση δείχνει ότι στις περισσότερες χώρες οι πολίτες τάσσονται υπέρ της φιλοξενίας και υποδοχής προσφύγων σε ποσοστά άνω του 70%.

Το 80% των ενηλίκων στην Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία συμφωνούν με τη φιλοξενία προσφύγων οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τον πόλεμο. Σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο τα ποσοστά είναι 79% και 74% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στην Ελλάδα και την Ιταλία που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα το ποσοστό εκείνων που τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας είναι 69% και 56% αντίστοιχα.

Η χώρα με το μικρότερο ποσοστό αποδοχής είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν με 32% να τάσσονται κατά της υποδοχής προσφύγων, ενώ και στην Πολωνία το ποσοστό είναι στο 49%.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, πάντως, καταδεικνύουν ότι πολλοί Ευρωπαίοι επικρίνουν τις Βρυξέλλες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση: το 92% των Ελλήνων, το 78% των Ιταλών και το 66% των Γερμανών και των Βρετανών αποδοκίμασαν τη διαχείριση του θέματος από την ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό επιδοκιμασίας καταγράφεται στην Ολλανδία (37%), αν και στη χώρα αυτή η πλειοψηφία (58%) επίσης αποδοκιμάζει την πολιτική των Βρυξελλών.

Πέραν της Ευρώπης, οι Μεξικανοί (79%), οι Καναδοί (74%) και οι Αυστραλοί (72%) δέχονται να φιλοξενήσουν οι χώρες τους πρόσφυγες και ακολουθούν με επίσης υψηλά ποσοστά οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (66%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Reuters. 


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: