Kύλησε πολύ νερό στο… Ποτάμι από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε πως «δεν υπάρχει πια λόγος ύπαρξης» για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Και μαζί μάλλον κύλησε και...
ικανός πολιτικός, αλλά και δημοσκοπικός, χρόνος για να θέσει υπό επανεξέταση την σχέση του Ποταμιού με την ΝΔ αλλά και την στάση του ως προς την συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στην Βουλή.
Πολιτικό προϊόν αυτής της επανεξέτασης φαίνεται πως είναι, εν μέρει τουλάχιστον, και το άνοιγμα του προέδρου της ΝΔ προς την κεντροαριστερά από την Θεσσαλονίκη – ένα άνοιγμα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν είχε αποδέκτη μόνον το Κίνημα Αλλαγής αλλά πλέον και το Ποτάμι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην ομιλία του στην ΔΕΘ όσο και στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, προανήγγειλε τόσο την διεύρυνση της μελλοντικής κυβέρνησής του με πρόσωπα πέραν των κομματικών τειχών όσο και τον «εμπλουτισμό» των ψηφοδελτίων της ΝΔ με υποψηφίους προερχόμενους από την κεντροαριστερά.
«’Οταν λέω ότι θέλω να κυβερνήσω με αυτούς που είναι οι πιο άξιοι, προφανώς και πρέπει να κοιτάξω πέρα από τα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας», είπε για να προσθέσει πως επιθυμία του είναι να υπάρχουν υποψήφιοι από την Κεντροαριστερά και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Πίσω από αυτό το «προσκλητήριο» οι γνωρίζοντες τα τεκτενόμενα μεταξύ Πειραιώς και Σεβαστουπόλεως βλέπουν να υπάρχουν ήδη κλεισμένες υποψηφιότητες βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς είναι δύο από τους νυν βουλευτές του Ποταμιού που κάθε άλλο παρά έχουν κρύψει την επιδίωξή τους για σύγκλιση και συνεργασία με την ΝΔ, το νέο στοιχείο ωστόσο είναι πως την θέση τους αυτή φέρεται πλέον να συμμερίζεται και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν απ’ ευθείας επαφές και διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ του επικεφαλής του Ποταμιού και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ζητούμενο αυτών των επαφών φέρεται να είναι μια συμφωνία στην οποία στελέχη και βουλευτές του Ποταμιού θα μπουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ενώ ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα είναι υποψήφιος αλλά μπορεί να έχει θέση και ρόλο σε μια μελλοντική, «διευρυμένη και υπερκομματική» κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από την Σεβαστουπόλεως βεβαίως, τα σενάρια αυτά απορρίπτονται και διαψεύδονται, δεν διαψεύδεται όμως – ούτε επιβεβαιώνεται – πως υπήρξαν συνομιλίες Μητσοτάκη – Θεοδωράκη. Δεν είναι τυχαίο επίσης, κι έχει την δική του πολιτική σημασία, το γεγονός ότι ενώ όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κινήματος Αλλαγής αντέδρασαν χθες έντονα με ανακοινώσεις τους στην συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, έως αργά το βράδυ δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση και καμία κριτική από το Ποτάμι.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπό πλήρη αίρεση έχει τεθεί πλέον και η θετική ψήφος του Ποταμιού στην συμφωνία των Πρεσπών παρά την αρχική, και κατηγορηματική υπεράσπισή της από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας σε μια από τις τελευταίες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις συνέδεσε εμμέσως την ψήφιση ή μη της συμφωνίας με την στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ, καίτοι στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι ακόμη και χωρίς την στήριξη Θεοδωράκη η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή.
Οι εν λόγω διεργασίες συνδέονται από ορισμένες πλευρές με τον προβληματισμό και την αγωνία του Σταύρου Θεοδωράκη για την διατήρηση της ενότητας του κόμματός του και την κοινοβουλευτική του επιβίωση, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σταθερά ποσοστά αρκετά κάτω από το όριο του 3%. Το ζητούμενο της ενότητας όμως μάλλον είναι πλέον πολύ δύσκολη υπόθεση για το Ποτάμι, καθώς το συνέδριο του Οκτωβρίου όπου θα τεθούν όλα τα προγραμματικά θέματα – με κυρίαρχο εκείνο των συνεργασιών – αναμένεται θυελλώδες.
Στελέχη που τάσσονται σταθερά υπέρ του διαλόγου κεντροαριστεράς και αριστεράς και της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε σύγκλιση με την ΝΔ, και το σενάριο ακόμη και πολιτικών «διαζυγίων» δείχνει πλέον ορατό για το Ποτάμι…
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου