Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ύψωσε τείχη μέσα απ' τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


Αλαζόνας και εξαπολύοντας επίθεση κατά θεσμών και οργάνων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και μεμονωμένων χωρών εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ...


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έφτασε με καθυστέρηση και ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν τη σειρά των ομιλητών, προκάλεσε γέλια όταν δήλωσε πως «η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται όπως ποτέ άλλοτε» και πως η διακυβέρνησή του έχει πετύχει σε λιγότερο από δύο χρόνια σχεδόν περισσότερα από κάθε άλλη αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν την περίμενα αυτή την αντίδραση, αλλά όλα καλά», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ είναι «πιο ισχυρή, ασφαλής και πλούσια χώρα» απ' ό,τι όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017. «Υψώνουμε το ανάστημά μας για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό, αλλά και για τον κόσμο», είπε ακόμη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί με την ηγεσία του Ιράν «μέχρι να αλλάξει τον τόνο της». Ερωτηθείς σχετικά κατά την άφιξή του είπε ότι το Ιράν ενήργησε «πολύ άσχημα» και ανέφερε ότι ετοιμάζει κυρώσεις. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό».

Αντιθέτως, επιφύλαξε θερμά λόγια για τον άλλοτε «εχθρό» του, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, λέγοντας πως «τα πάμε πολύ καλά με τη Βόρεια Κορέα». Όπως είπε, εκτιμά τα βήματα που έχει κάνει για την αποπυρηνικοποίηση.

Δεδομένης, δε, της αποστροφής του προς την παγκόσμια διακυβέρνηση και της αποχώρησης των ΗΠΑ από σημαντικά προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών, η ομιλία του Τραμπ εστίασε αρκετά στο δικαίωμα της διαφορετικότητας εντός των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία πάνω απ' όλα. Όταν το κάνουμε αυτό θα βρούμε νέους δρόμους συνεργασίας», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα άσκησε κριτική στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απ' το οποίο αποχώρησαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο. «Η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς» είπε, και ακολούθως εισέπραξε και πάλι τα γέλια ορισμένων όταν κατηγόρησε τον OPEC ότι «εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ». Κάλεσε, επίσης τις χώρες που συμμετέχουν στον οργανισμό να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

«Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (...) και να αρχίσουν να τις μειώνουν», τόνισε.

Ζήτησε άλλωστε να προωηθούν «δίκαιες και ισόρροπες» εμπορικές συναλλαγές, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική των δασμών κατά της Κίνας. Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ σέβονται τις πολιτικές άλλων χωρών πάνω στο ζήτημα και αναμένουν το ίδιο. Όπως ανακοίνωσε, οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν στο εξής στο σύμφωνο μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας ανθρώπινης τραγωδίας, όπως για παράδειγμα στη Βενεζουέλα» είπε και κατηγόρησε τον Μαδούρο.

«Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν» τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Κούβα, συμπλήρωσε. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που η Βενεζουέλα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη» επισήμανε ο Τραμπ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: