Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Σύλληψη 55χρονου για το λιντσάρισμα του Ζακ

Αθήνα

Οι αστυνομικές αρχές προέβησαν τη Δευτέρα, αρχικά στην προσαγωγή και κατόπιν στη σύλληψη ενός 55χρονου που φέρεται να ομολόγησε ότι συμμετείχε στην άγρια επίθεση που δέχτηκε ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Αθήνα...

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 55χρονος διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην οδό Γλάδστωνος και γνώριζε τον κοσμηματοπώλη, ενώ αναγνωρίστηκε από το οπτικοακουστικό υλικό που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές. 
Ο 55χρονος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι προέβη στην πράξη αυτή, επειδή ήθελε να εμποδίσει τον Ζακ Κωστόπουλο να βγει από το κατάστημα, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι άνθρωποι που υπήρχαν απέξω. Σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και την Τρίτη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζακ δέχθηκε επίθεση με κλωτσιές από δύο άνδρες, τη στιγμή που επιχειρούσε να βγει από το κοσμηματοπωλείο. Ο ένας φέρεται να είναι ο 73χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος (θανατηφόρα σωματική βλάβη) και πλημμελήματος (επικίνδυνη σωματική βλάβη).
Ο κοσμηματοπώλης θα απολογηθεί την Τρίτη, ενώπιον του ανακριτή.

Περαιτέρω έρευνα για τα ακριβή αίτια θανάτου

Απροσδιόριστη παραμένει η αιτία θανάτου του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που περιλαμβάνουν τοξικολογική και ιστολογική διερεύνηση, θα απαντήσουν στο σύνολο των ερωτημάτων σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του νεαρού ακτιβιστή.
Τα παραπάνω συμπέραναν ομόφωνα και ανακοίνωσαν ο Νίκος Καλογρηάς, ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα νεκροψία - νεκροτομή στο σώμα του νεαρού.
Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ο νεαρός άνδρας δεν έφερε κάποιο θανατηφόρο τραύμα, γι' αυτό και προχώρησαν σε περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.
Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν» και την Ντάνι Βέργου (αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Τρίτης) ο δρ Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, στη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής οι επιστήμονες επιχειρούν να εντοπίσουν διά γυμνού οφθαλμού τραύμα που να παραπέμπει στον θάνατο.
Όταν αυτό δεν διαπιστώνεται, προχωρούν σε περαιτέρω διερεύνηση μέσω της τοξικολογικής και ιστολογικής εξέτασης που θα καταδείξουν πώς επήλθε ο μηχανισμός του θανάτου.
Η κηδεία του Ζακ Κωστόπουλου θα γίνει την Τρίτη (25/09) στα Κίρρα Φθιώτιδας.

Δικηγόρος της οικογένειας του θύματος: Καθαρή δολοφονία

Η Άννα Παπαρρούσου, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, μίλησε σήμερα (ΑΝΤ1) για πρώτη φορά για το περιστατικό:
«Έχουμε ένα τόσο καθαρό οπτικό υλικό ώστε είμαστε όλοι σε θέση να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Πρόκειται για έναν άνθρωπο παγιδευμένο μέσα στο κατάστημα που εμποδίστηκε να βγει με την υπερβολική χρήση βίας που οδήγησε, όπως θα αποδειχθεί φαντάζομαι και από την ιατροδικαστική έκθεση, στον θάνατό του. Αν αυτή η χρήση βίας ήταν σύμμετρη προς το περιστατικό, αυτό είναι προς κρίση όλων σας. Κατά τη γνώμη μου έχουμε να κάνουμε με μια καθαρή δολοφονία. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν δεν είναι ορθές. Δεν έχουμε να κάνουμε με θανατηφόρα σωματική βλάβη και επικίνδυνη σωματική βλάβη, αλλά με τετελεσμένη ανθρωποκτονία και διάφορα άλλα αδικήματα που αφορούν τον ίδιο τον δράστη, τον συνεργό του αλλά και άλλους που εμπλέκονται στο περιστατικό».
«Στη χειρότερη περίπτωση, με βάση αυτά που λέτε, μιλάμε για απόπειρα κλοπής και όχι ληστεία, δηλαδή ένα ελαφρύτατο πλημμέλημα. Η αναλογία της βίας που χρησιμοποιήθηκε δεν μπορεί να σταθεί με λογικά επιχειρήματα σε καμία περίπτωση (...) Όταν έχεις έναν άνθρωπο παγιδευμένο μέσα σε ένα χώρο και δεν κινδυνεύεις από τίποτα, υπάρχουν συγκεντρωμένοι απ' έξω, δεν υπάρχει κανένας ορατός λόγος και κανένας σύννομος λόγος να αντιδράσεις μ' αυτόν τον τρόπο», συνέχισε η δικηγόρος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο 33χρονος να μπήκε στο κατάστημα προκειμένου να προστατευθεί η δικηγόρος απάντησε: «Υπάρχουν εκδοχές που θα ερευνηθούν πολύ σοβαρά. Αν ισχύει αυτή η συνθήκη, τότε δεν υπάρχει ούτε καν απόπειρα κλοπής».

Συνήγορος κοσμηματοπώλη: Το θύμα επέλεξε έναν πιο δυναμικό τρόπο αντίδρασης

Σύμφωνα με τον συνήγορο του καταστηματάρχη, Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, «η πρώτη αντίδραση του εντολέα μου ήταν να προσφύγει στην πολιτεία και να καλέσει την αστυνομία. Όταν το θύμα διαπίστωσε ότι είναι εγκλωβισμένο στο κατάστημα, άρχισε να σπάει με τον πυροσβεστήρα την εσωτερική βιτρίνα και την εξωτερική, όπου υπάρχουν ίχνη αίματος και στο εσωτερικό του καταστήματος, κάτι που δείχνει ότι είναι βέβαιο πως είχε ήδη τραυματιστεί. Αν θέλετε, επέλεξε έναν πιο δυναμικό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, δεν έκατσε εκεί να περιμένει την αστυνομία. Αν αυτά που ακούγονται ότι ήθελε να προστατευθεί ισχύουν, ο πιο ασφαλής τρόπος ήταν να παραμείνει στο κατάστημα. Αντίθετα επέλεξε έναν πιο δυναμικό τρόπο διαχείρισης της κατάστασης».
«Ο σκοπός του πελάτη μου, έχοντας ήδη προσφύγει στην πολιτεία, ήταν να εμποδίσει τον δράστη να διαφύγει και να τον περιορίσει στο κατάστημα. Αν η αντίδρασή του ήταν υπερβολική θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη (...) Να λάβετε όμως υπόψη σας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας, που έχει κάνει χημειοθεραπεία και που πριν από λίγο καιρό έχει ξαναϋπάρξει θύμα κλοπής (...) Το να περιμένουμε και να απαιτούμε τη νηφαλιότητα ενός μέσου συνετού ανθρώπου εκείνη τη στιγμή δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι», συνέχισε ο ίδιος.

Ερωτήματα

Απαντήσεις ζητούνται στα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά:
► Για ποιον λόγο «υιοθετήθηκε» από την αρχή η εκδοχή της ληστείας από τη στιγμή που όταν μπήκε ο 33χρονος στο κατάστημα δεν ήταν μέσα ο κοσμηματοπώλης (σ.σ. σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είχε πάει σε περίπτερο να αγοράσει εφημερίδα;)
► Γιατί ο κοσμηματοπώλης ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να προστατεύσει την περιουσία του από τη στιγμή που είχε ειδοποιήσει την αστυνομία και ο κατ' αυτόν «επίδοξος ληστής» ήταν εγκλωβισμένος μέσα στο κατάστημα;
► Ήταν σύννομες οι ενέργειες των αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο; 
Θυμίζουμε ότι το ένα από τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνει έναν άντρα, πιθανότατα αστυνομικό, να βρίσκεται πάνω από τον νεαρό και να επιχειρεί να του περάσει χειροπέδες. Ο 33χρονος προσπαθεί να σηκωθεί, αλλά πριν σταθεί στα πόδια του έρχεται πιθανότατα ο ίδιος και τον κλοτσάει στην πλάτη ρίχνοντάς τον ξανά κάτω.
Παρ’ όλα αυτά, ο τραυματίας σηκώνεται κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί και προσπαθεί να διαφύγει. Περπατά μερικά μέτρα τρεκλίζοντας, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι και μετά σωριάζεται στο έδαφος. Εκεί ένας αστυνομικός τον χτυπά με κλομπ, ένας άλλος καβαλά στην πλάτη του και ένας τρίτος κραδαίνει το δικό του κλομπ, χωρίς να κάνει τελικά χρήση. Αφού τον ακινητοποιούν, του αφαιρούν το γυαλί και του περνούν χειροπέδες.

Γρ. Βαλλιανάτος: Θα καταθέσει η παρέα του Ζακ

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος υποστήριξε ότι ο ακτιβιστής βρισκόταν στο κατάστημα απέναντι από το κοσμηματοπωλείο και όταν αισθάνθηκε κίνδυνο από φασαρία που γινόταν εκεί, μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να προστατευθεί.
«Δεν ήταν μόνος του, υπήρχαν κι άλλοι μαζί του που θα καταθέσουν», είπε επίσης, ενώ αναφερόμενος στο μένος και στην αγριότητα της επίθεσης που δέχτηκε ο 33χρονος σημείωσε:
«Αυτές οι εικόνες πρέπει να συζητηθούν πέρα από την προσωπικότητα του Ζακ Κωστόπουλου, που ήταν ένας πολύ νέος άνθρωπος που με πολύ δυνατή φωνή είπε πολύ δύσκολα πράγματα για πολύ δύσκολα θέματα. Πήρε το θάρρος, υπερασπίστηκε τους οροθετικούς, διέλυσε τους μύθους, αντιτάχθηκε σε οποιοδήποτε κλισέ και στίγμα, συγκέντρωσε πάνω του όλα αυτά που κομπλεξικοί και φασίστες δεν αντέχουν».

Αυθόρμητες διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα και χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα: «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία - Κράτος και Ελληνες Αφεντικά Κάναν Δολοφονία».

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: