Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Προειδοποίηση προς στρατηγικούς κακοπληρωτές

Κυριάκος Μητσοτάκης
Συμβουλή-προειδοποίηση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους από τώρα, γιατί όταν θα γίνει πρωθυπουργός...
«με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα είμαστε αμείλικτοι», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. «Ξέρουμε πώς να τους εντοπίσουμε», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες της μεθοδολογίας που έχει να προτείνει στην ΤτΕ και στις τράπεζες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες –είχε προηγηθεί το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τον Ιούνιο– που προειδοποιεί σε αυστηρούς τόνους ζητώντας από τις τράπεζες να μην επιδείξουν καμία ανοχή σε εκείνους που «έχουν τα λεφτά στο εξωτερικό, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους και αρμενίζουν ανέμελα με τα κότερά τους στο Αιγαίο». Και οι οποίοι προφανώς δεν… προέκυψαν τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έμειναν απλήρωτοι από τους… φτωχούς εργοδότες με τα κότερα, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ οριζόντια ρύθμιση 120 δόσεων για όλους όσοι χρωστάνε μέχρι 3.000 ευρώ. Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι 3.000 ευρώ χρωστούν 4 στους 5 οφειλέτες και «τους λέω ξεκάθαρα ότι οι παλιές οφειλές πρέπει να πάψουν να είναι μια θηλιά στο λαιμό τους. Θα καθιερώσουμε μια ενιαία ρύθμιση οφειλών, 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα», ώστε να μπορούν, όπως είπε, να εξυπηρετούν οι πολίτες τις τρέχουσες οφειλές τους, χωρίς τα παλιά χρέη να υπονομεύουν τη δυνατότητά τους «να πάρουν ξανά τη ζωή στα χέρια τους».

Ωραίο ακούγεται, ωστόσο οι οριζόντιες ρυθμίσεις εμπεριέχουν σοβαρούς ηθικούς κινδύνους, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς. Σημειώνεται ότι η πρώτη γενναιόδωρη, οριζόντια ρύθμιση, αυτή των 100 δόσεων το 2015 –με τρία «κλικ» στο ΤΑΧΙS και χωρίς κριτήρια ή δικαιολογητικά– κόπηκε από τους δανειστές καθώς αξιοποιήθηκε ακόμα και από εκείνους που είχαν οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν άπαξ την οφειλή τους ή σε λιγότερες δόσεις.

Ετσι, παρατηρήθηκε το φαινόμενο επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες να προτιμούν να κρατούν στο «σεντούκι» τα μετρητά τους και να ρυθμίζουν σε πολλές δόσεις τις οφειλές τους. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ακόμα και για μικρές οφειλές, όταν επαρκεί η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, θα πρέπει να υπάρχουν κάποια ελάχιστα κριτήρια για τη χορήγηση περισσότερων δόσεων.

Περί ρυθμίσεων
Πάντως σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (130 δισ. ευρώ) και το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης ή διεύρυνσης του εξωδικαστικού μηχανισμού για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Η αλήθεια είναι ότι η πολυετής κρίση άφησε πολλές κακές “κληρονομιές”. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μία από αυτές και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που θεσπίσαμε είναι σε μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης και αναπροσαρμογής, ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέστησε «να είμαστε προσεκτικοί με τα νούμερα».

Οπως είπε, από τα 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων σε εφορίες, τα 85 δισ. τα χρωστάνε μόλις 17.000 ΑΦΜ. Συνεπώς, όπως σημείωσε, «το να λέμε 130 δισ. δίνει μια παραπλανητική εικόνα για το βάρος που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος πολίτης».

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος γνωστοποίησε, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, νέο πακέτο ρυθμίσεων.

 Αρτεμις Σπηλιώτη

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: