Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Διάλειμμα χωρίς ένταση

Πάνος Καμμένος- Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Λένε πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝ.ΕΛΛ. γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι σε κάποια ζητήματα τους χωρίζει ιδεολογικό βάραθρο. Παρ' όλα αυτά...
αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, μπροστά στην αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ασφαλής κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γνώμονας της αναγκαστικής σύγκλισης ήταν δύο άξονες: να βγάλουν τη χώρα από τη μνημονιακή επιτροπεία και να κηρύξουν ανένδοτο αγώνα απέναντι στις παθογένειες του παλαιοκομματισμού.

Το πρώτο έγινε πράξη. Ολο αυτό το διάστημα της συγκυβέρνησής τους υπήρξαν κάποιες στιγμές έντασης που αφορούσαν ζητήματα για τα οποία οι συντηρητικοί ΑΝ.ΕΛΛ. είχαν άλλη άποψη.

Θέματα που άπτονταν κατά κύριο λόγο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε –και δικαίως– να νομοθετήσει. Θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις, τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, όπως το ζήτημα με τα θρησκευτικά.

Παρ' όλα αυτά, κατάφερναν να διατηρούν τις ισορροπίες παρά τις διαφορές. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Πάνος Καμμένος μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Αυτόν που τις τελευταίες μέρες έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ΑΝ.ΕΛΛ., με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι λοιπόν παράξενο το γεγονός ότι ξαφνικά ο Πάνος Καμμένος θέλησε να αποδείξει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν είναι «τζάμπα μάγκας» και ότι μπορεί να γίνει καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, ρίχνοντας την κυβέρνηση.

Η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα και συνέπεια λόγων και έργων. Ο Πάνος Καμμένος από τότε που ήρθε στο προσκήνιο η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δείχνει να στερείται σοβαρότητας, καθώς κλιμακώνει τον λόγο του σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει.

Πρώτα έλεγε ότι θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία της συμφωνίας. Μετά, ότι θα την καταψηφίσει.

Στη συνέχεια, ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Και τελικά, ότι θα το κάνει πριν έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή.

Χθες, όμως, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμφωνήθηκε, όπως έγινε γνωστό, η Συμφωνία των Πρεσπών να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο. Και κάπως έτσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν. Μέχρι την επόμενη φορά.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: