Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Η ώρα του μεγάλου «ναι» ή του μεγάλου «όχι» στην πΓΔΜ

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ώρα του μεγάλου «ναι» ή του μεγάλου «όχι» στην πΓΔΜ
O «πήχης» των 700.000 ψηφοφόρων και η απόδοση ή μη της υπόγειας εκστρατείας υπέρ της αποχής κρίνουν το σημερινό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών – ένα δημοψήφισμα ιστορικό όσο και καταλυτικό για το νέο γεωπολιτικό status στα Βαλκάνια...


Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και περί τις 8.30 με 9 το βράδυ αναμένονται οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το τι απάντησαν οι πολίτες της πΓΔΜ στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στην ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα;».


Με βάση τις δημοσκοπήσεις και το κλίμα που εκπέμπεται από τα Σκόπια, το κομβικό ζήτημα δεν είναι εάν θα επικρατήσει το «ναι» - που δείχνει να έχει σταθερό προβάδισμα – αλλά εάν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα φθάσει, ή τουλάχιστον, θα κινηθεί κοντά στο 50% ώστε να «νομιμοποιηθεί» πολιτικά και θεσμικά η ετυμηγορία της κάλπης.

Στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως το «ναι» στην συμφωνία των Πρεσπών θα επικρατήσει και θεωρούν πως, παρά την αμφίσημη ρητορική των τελευταίων ημερών της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση Ζάεφ θα προχωρήσει και την κοινοβουλευτική διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής εάν η αποχή δεν είναι συντριπτική – ήτοι, ακόμη κι εάν ξεπεράσει κατά τι το 50%. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αποκλείουν, αναλόγως και του τελικού αποτελέσματος, ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει στην συνέχεια και σε βουλευτικές εκλογές προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την θέση του στην εγχώρια πολιτική σκηνή της πΓΔΜ.

Το πλαίσιο αυτό τοποθετεί τον στόχο για την συμμετοχή κοντά στις 700.000 ψηφοφόρους. Συνολικά, στους εκλογικούς καταλόγους των 80 δήμων της πΓΔΜ είναι εγγεγραμμένοι 1.806.336 ψηφοφόροι.

Εξ αυτών όμως, τουλάχιστον 300.000 ζουν στο εξωτερικό, κι αυτή η μαζική μετανάστευση αναδεικνύεται στον υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλο της κυβέρνησης Ζάεφ στην μάχη του δημοψηφίσματος. Ανοιχτό ερώτημα παραμένει και η απήχηση που θα έχουν τελικά και τα προσκλητήρια υπέρ της αποχής – προσκλητήρια είτε ανοιχτά, όπως αυτό το σκληροπυρηνικού προέδρου της χώρας Γκεόρκγι Ιβανόφ, είτε και κατευθυνόμενα υπόγεια μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σ’ αυτήν την δεύτερη υπόγεια εκστρατεία υπήρξαν καταγγελίες – κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ - για εμπλοκή της Μόσχας με δεδομένη την ανοιχτή και διακηρυγμένη αντίθεση της Ρωσίας στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ο Ζόραν Ζάεφ απέφυγε να κλιμακώσει την ένταση και να υιοθετήσει επισήμως την θεωρία της ρωσικής εμπλοκής.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, οι τελευταίες πληροφορίες χθες το βράδυ ανέφεραν ότι ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν πρόκειται να προσέλθει σήμερα να ψηφίσει, η επίσημη γραμμή όμως προς τους ψηφοφόρους του κόμματος ήταν να πράξουν κατά βούληση. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι μάλιστα δήλωσε πως, παρά την διαφωνία του με την Συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα του θα αποδεχθεί την ετυμηγορία των πολιτών όποια κι εάν είναι αυτή. Η στάση αυτή ερμηνεύεται και ως προαναγγελία πιθανής ανοχής στην διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» και είναι σαφώς πιο ήπια από εκείνη του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ που τάχθηκε εξ αρχής και καθαρά υπέρ της αποχής με στόχο την ακύρωση της αξιοπιστίας του δημοψηφίσματος.

Και το VMRO, πάντως, είναι βαθιά διχασμένο, γεγονός που ενισχύει τις προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το σημερινό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θα αποτελέσει εν δυνάμει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.

Εν όψει αυτών των εξελίξεων, έστειλε το δικό του μήνυμα και ο Ζόραν Ζάεφ στην τελευταία συνέντευξη πριν από το δημοψήφισμα στην εφημερίδα  «Nezavisen Vesnik»: «Η επιτυχία του δημοψηφίσματος», είπε,  «θα είναι ένα ισχυρό και καθαρό σήμα προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας… Θα είναι κρίσιμη για τη συμπεριφορά των βουλευτών στο κοινοβούλιο, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βούληση των πολιτών»…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: