Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί το Μαξίμου θέλει τον Κυριάκο της ΔΕΘ

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατί το Μαξίμου θέλει τον Κυριάκο της ΔΕΘ
«Θέλουμε τον Κυριάκο της ΔΕΘ»: Μ’ αυτό τον τίτλο στο κύριο άρθρο του ένα από τα πλέον φιλικά site προς την ΝΔ χαιρέτισε την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη. Και ταυτοχρόνως...
αποτύπωσε και το κλίμα που επικρατεί στην Πειραιώς για την εικόνα που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΔΕΘ – μια εικόνα που, όπως λένε γαλάζια στελέχη, εκπέμπει «κανονικότητα» και «αποφασιστικότητα» και δίνει το στίγμα ενός «υπεύθυνου και ενωτικού» εν αναμονή πρωθυπουργού.

Το πολιτικά ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι πως ακριβώς τον ίδιο τίτλο «βάζει» στην εμφάνιση Μητσοτάκη και το… Μαξίμου. «Θέλουμε τον Κυριάκο της ΔΕΘ» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν από το πρωί κυβερνητικά στελέχη, θεωρώντας πως τόσο η ιδεολογική ατζέντα όσο και η πολιτική τακτική που ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη ευνοούν την στρατηγική Τσίπρα.

Η φιλελεύθερη ατζέντα

Η θέση αυτή εδράζεται σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι πως, σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνουν κυβερνητικές πηγές, το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καθαρά φιλελεύθερο «εάν όχι και θατσερικό», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Ως βασικά στοιχεία, δε, που αναδεικνύουν αυτή την άκρως φιλελεύθερη ατζέντα υποδεικνύονται η έμφαση στον ιδιωτικό πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση των δημοσίων δαπανών και η εστίαση στις φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, μαζί με την παράλληλη αμφίσημη στάση που κράτησε ο πρόεδρος της ΝΔ ως προς την μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου. Από το 2020. Επισημαίνεται επίσης η προτεραιότητα στην δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και το «ψαλίδι» στους συμβασιούχους του Δημοσίου.

Πατώντας πάνω σ’ αυτές τις θέσεις, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε σήμερα πως οι προτάσεις Μητσοτάκη έχουν την ίδια λογική με εκείνες του ΔΝΤ, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ, ως πορεία οπισθοδρόμησης. «Το ασφαλιστικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά, «θα είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που οι συνταξιούχοι θα παίζουν "πάμε στοίχημα" για να δουν αν θα πάρουν σύνταξη στο τέλος του μήνα, εξαρτώμενοι από τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου».

Κατά την ανάλυση του Μαξίμου, δε, αυτή η φιλελεύθερη ατζέντα ευνοεί την κυβέρνηση διότι στηρίζει και ενισχύει την στρατηγική των δύο πόλων και την διαχωριστική γραμμή «αριστεράς – δεξιάς» που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτιμάται επίσης ότι κινητοποιεί τα αντιδεξιά αντανακλαστικά ακόμη και των αποστασιοποιημένων ή αναποφάσιστων κεντρογενών ψηφοφόρων.

Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Το δεύτερο σημείο το οποίο τραβά την προσοχή της κυβερνητικής πλευράς είναι το άνοιγμα Μητσοτάκη προς την κεντροαριστερά – ένα άνοιγμα αναμενόμενο μεν αλλά, όπως επισημαίνεται, πολιτικά προβληματικό στην διατύπωσή του. Συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν σήμερα πως η «πρόσκληση» συγκυβέρνησης προς την κεντροαριστερά ήταν και «άκομψη» και «πιεστική». Οπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, αντανακλά κατ’ αρχάς την «ομολογία» Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία και, αφετέρου και κυρίως, τοποθετείται σε τέτοιο πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σχολιάζει έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας, «εμφανίστηκε να προεξοφλεί την κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι απορρίπτει εκ προοιμίου την θέση Γεννηματά για εθνική συνεννόηση. Και, εκ των πραγμάτων, βάζει αναγκαστικά την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε θέση άμυνας και άρνησης».

Το Μακεδονικό

Επιπλέον στοιχείο που σημειώνεται με νόημα από την κυβερνητική πλευρά είναι και η, εκ νέου θολή, θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μακεδονικό. Για πρώτη φορά μετά πολύ καιρό εμφανίστηκε να αποδέχεται την σύνθετη ονομασία, εστιάζοντας την άρνησή του να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών στην «μακεδονική ταυτότητα» και «εθνότητα». Στην κυβέρνηση τούτο ερμηνεύεται ως επιστροφή στην «μη θέση» σε ένα μείζον εθνικό θέμα, αλλά και σε επιβεβαίωση του εγκλωβισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη ανάμεσα στην γραμμή Σαμαρά και λοιπών «μακεδονομάχων», στην επιδίωξη για εκ δεξιών θωράκιση του κόμματός του και στην παράλληλη ανάγκη να απευθυνθεί πλέον και στους πιο μετριοπαθείς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: