Σταθερός στην ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών προσήλθε σήμερα (Τετάρτη) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην...
άτυπη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευαστική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) και θα ακολουθήσει στις 19.30 στο δείπνο εργασίας των ηγετών της Ε.Ε.
Προτού αναχωρήσει για την Αυστρία ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά την επόμενη περίοδο, η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας και ο συντονισμός των αρμόδιων ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο σημερινό δείπνο των ηγετών των 28 κρατών -μελών της Ε.Ε. και στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος και θα δηλώσει πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.
Οι θέσεις που αναμένεται να παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοψίζονται στα εξής πέντε σημεία:
1. Την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.
2. Ότι η συζήτηση για το προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.
3. Την ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς περαιτέρω αργοπορία, της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και μεταβατικών μηχανισμών μετεγκατάστασης, ειδικά σε κρίσεις όπως αυτή της Συρίας.
4. Την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και της ανάγκης ουσιαστικής, αναπτυξιακής στήριξης των χωρών προέλευσης στην Ασία και την Αφρική: τα κράτη μέλη πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια ως παράγοντα που συχνά επιδείνωνε τις μεταναστευτικές ροές.
5. Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και τη διοργάνωση Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), ο οποίος θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και αλλού κατέστησαν το ζήτημα αυτό εξαιρετικά επίκαιρο.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την εσωτερική ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί απ' τις 9.30 έως τις 13.00. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με θέμα το Brexit.
Έκτακτη σύνοδος για Brexit
Στην ατζέντα του Σάλτσμπουργκ, εκτός από το προσφυγικό, βρίσκεται και το θέμα του Brexit, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ανακοινώνει σήμερα από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας ότι θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το συγκεκριμένο ζήτημα, γύρω στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία.
Όπως σημείωσε σε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και Βρετανών εισέρχονται στην αποφασιστική τους φάση, συμπληρώνοντας ότι ορισμένες από τις προτάσεις της πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι, «υποδηλώνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση του θέματος από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Αντίθετα δήλωσε ότι «θα πρέπει να ξαναδουλευτούν και να συζητηθούν περαιτέρω» οι προτάσεις που αναφέρονται στα μελλοντικά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου