Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΝΔ χαμένη στη μετάφραση του… ΕΝΦΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΝΔ χαμένη στη μετάφραση του… ΕΝΦΙΑ
«Kαταλυτική μεταρρύθμιση» στη βάση του γαλλικού μοντέλου, όπως υποστηρίζει η ΝΔ ή «πρόταση Φρανκεστάιν» όπως τη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

‘Οποια εκδοχή κι εάν ισχύει, το βέβαιον μέχρι στιγμής είναι πως...
η εξαγγελία Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους δείχνει επί του παρόντος ελλιπής και πρόχειρη – σε βαθμό που προκαλεί βέρτιγκο ακόμη και εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Το σχέδιο, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, προβλέπει τόσο τον καθορισμό του ύψους του ΕΝΦΙΑ όσο και την είσπραξή του από τους Δήμους, με παράλληλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση. ´Ητοι, πρόκειται για ένα σχέδιο μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε καθαρά ανταποδοτικό δημοτικό τέλος, το οποίο σε δημοσιονομικούς όρους θα έχει ένα συνολικό ύψος περί τα 2 δις ευρώ, όση περίπου είναι και η επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τούτο όμως εγείρει αυτομάτως κρίσιμες γκρίζες ζώνες και σοβαρά ζητήματα ανισότητας, τα οποία έθεσαν ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης – ζητήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τη ντε φάκτο διαμόρφωση Δήμων δύο ταχυτήτων.

Διότι οι μεν «πλούσιοι» και μεγάλοι Δήμοι, που διαθέτουν πολλά και ακριβά ακίνητα θα μπορούν να εισπράττουν μεγάλα ποσά από τον ΕΝΦΙΑ παρέχοντας ανάλογου επιπέδου υπηρεσίες και στους δημότες τους. Στον αντίποδα, οι «φτωχοί» Δήμοι, με λιγότερα και χαμηλότερης αξίας ακίνητα θα αντιμετωπίσουν σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, με συνέπεια είτε να ανεβάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ είτε να απαξιώσουν – ή και να εκχωρήσουν σε ιδιώτες – κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Ενώπιον αυτής της εικόνας, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί εκ των υστέρων να «ρετουσάρει» την πρότασή της, επιτείνοντας όμως τη σύγχυση και επιβεβαιώνοντας πως το πολυσυζητημένο σχέδιό της είναι προϊόν τουλάχιστον ελλιπούς μελέτης.

Χαρακτηριστικές εδώ είναι οι αντιφάσεις ανάμεσα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και στις διευκρινίσεις που επιχείρησε να δώσει με άρθρο του στο ΑΠΕ ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Στο εν λόγω άρθρο ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται πλέον και σε «αναδιανεμητικό μηχανισμό» που θα αμβλύνει τις ανισότητες, γεγονός ωστόσο που αφενός δεν υπήρχε στην πρόταση του προέδρου του κόμματός του και, αφετέρου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του μέτρου τον οποίο τόνισε ιδιαιτέρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο γραμματέας της ΝΔ γράφει επίσης πως ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει αν εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ όπως επισημαίνει σήμερα και η «Εφημερίδα των Συντακτών» μόλις προχθές η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη είχε δηλώσει πως είχε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ «θα εισπράττεται από τους δήμους».

«Αναφορικά με τους φτωχότερους δήμους, στους οποίους οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μικρές, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου οι Δήμοι με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν (αυτοματοποιημένα, μέσω του μηχανισμού είσπραξης) στους φτωχότερους δήμους», γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ως προς το εισπρακτικό σκέλος αναφέρει: «Οι Δήμοι δεν θα παρεμβαίνουν στην είσπραξη και δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν κανένα εισπρακτικό μηχανισμό. Η είσπραξη θα συνεχίσει να γίνεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπως συμβαίνει και σήμερα».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα αντισυνταγματικότητας που εγείρει η επιβολή και ο καθορισμός του φόρου από τους Δήμους – ένα ζήτημα που επεσήμαναν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης – ο κ. Αυγενάκης κάνει επίσης ένα βήμα πίσω από την αρχική θέση της ΝΔ και αναφέρει στο άρθρο του: «Η επιβολή του φόρου θα γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου. Συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

Εν ολίγοις, εάν ισχύουν όσα γράφει ο γραμματέας της ΝΔ, τότε η «καταλυτική μεταρρύθμιση» του ΕΝΦΙΑ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα εξήγγειλε στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν δεν ισχύουν, τότε εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ζήτημα επικοινωνίας και, κυρίως, έλλειμμα ουσιαστικού και σοβαρού μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: