Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Τριπλασιάζεται ο αριθμός των νεκρών στην Ινδονησία


Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στο Λομπόκ της Ινδονησίας από το σεισμό των 6,9 Ρίχτερ της Κυριακής, ενώ νέα ισχυρή δόνηση...
5,9 βαθμών έπληξε σήμερα την ίδια περιοχή, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS),

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν κτίρια να καταρρέουν στο νησί. Πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κοινότητες του νησιού έχοντας καταληφθεί από πανικό.

Τέσσερις ημέρες πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου είχε ως αποτέλεσμα τι θάνατο τουλάχιστον 227 ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Όμως οι αρχές προεξόφλησαν ότι πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, καθώς οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες και επιχειρούν ώστε να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους στα ερείπια.

Ύστερα οργανώσεις, στρατός, ο κυβερνήτης της επαρχίας που επλήγη, ο εθνικός οργανισμός έρευνας και διάσωσης έχουν εκδώσει διαφορετικές εκτιμήσεις που κυμαίνονται έως 381.

Οι τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση και ΜΚΟ καταβάλλουν προσπάθειες να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αλλά τα συνεργεία διάσωσης έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να φτάσουν σε ορισμένες κοινότητες λόγω των ζημιών.

«Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και 156.000 έχουν εκτοπιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης Καταστροφών της χώρας.

Εξαιτίας του φονικού σεισμού δεκάδες χιλιάδες κτίσματα ισοπεδόθηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, η «ξεκάθαρα εξαιρετικά καταστροφική» δόνηση προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 75% των σπιτιών σε ορισμένα χωριά στο ανατολικό και βόρειο Λομπόκ.

Οι δύο περιοχές ήταν πλησιέστερες στο επίκεντρο και βρίσκονται μακριά από τα θέρετρα όπου καταλύουν οι ξένοι τουρίστες, ενώ οι μετασεισμοί αναμένεται να συνεχιστούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τρομοκρατημένοι χωρικοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έχουν καταφύγει σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με τέντες κατά μήκος δρόμων ή μέσα σε ορυζώνες εν μέσω της τροπικής ζέστης στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε ορισμένους καταυλισμούς σεισμοπαθών υπάρχει έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. 

Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο ηφαιστειακό αυτό νησί, που εκτιμούν πολύ οι τουρίστες για τις παραλίες του και τα ιδιαίτερα μονοπάτια του για περιηγήσεις και ορειβασία.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: