Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

«Οι ΗΠΑ κήρυξαν ψυχολογικό πόλεμο στην Τεχεράνη»

Ντόναλντ Τραμπ και Χασάν Ροχανί
«Όποιος κάνει μπίζνες με το Ιράν δεν θα κάνει μπίζνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες» διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας ότι...
οι μονομερείς κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης είναι «οι πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ».

Σε συνέντευξη ο Χασάν Ροχανί τόνισε ότι οι Ιρανοί θα αντισταθούν στον αμερικανικό ψυχολογικό πόλεμο και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί τη διεθνή συμφωνία του 2015, με την οποία δεσμεύτηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να μην επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση διεθνών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε δε ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των υπολοίπων πέντε κρατών-μερών της συμφωνίας -Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα- στην προσπάθειά του να τη διατηρήσει σε ισχύ.

Σχολίασε πως οι κινήσεις του Αμερικανού ομολόγου του, ειδικά το γεγονός πως έχει αποσύρει τη χώρα του από διάφορες διεθνείς συμφωνίες, δείχνουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος. Αν αυτό αλλάξει, πρόσθεσε, ο ίδιος είναι έτοιμος να διεξαγάγει συνομιλίες.

Σε χθεσινή πάντως ομιλία του ο Ροχανί προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, που «είναι απομονωμένες» στον κόσμο, ότι θα μετανιώσουν για την επιβολή των ασφυκτικών κυρώσεων.

Αυτές «χτυπούν» την πρόσβαση του Ιράν στο δολάριο, τον χρυσό και πολύτιμα μέταλλα. Το πρώτο κύμα βάζει στο στόχαστρο τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, και μία σειρά βιομηχανιών, όπως τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

Σε δεύτερη φάση οι κυρώσεις θα ενισχυθούν από πρόσθετα αυστηρά μέτρα έως τις 4 Νοεμβρίου, τα οποία προβλέπουν κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα και εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου.

Σκληρή απάντηση από την Ε.Ε.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις ενημερώνοντας ότι θα πρέπει να αγνοήσουν και να μην συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, συμβούλευσε τις εταιρείες να κινηθούν δικαστικά και να μηνύσουν τις ΗΠΑ στην περίπτωση που «τιμωρηθούν» για παραβίαση, επειδή συνεχίζουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Ήδη πολλά κράτη-μέλη έχουν τονίσει ότι θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τις κυρώσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η στρατηγική των ΗΠΑ σχεδιάστηκε για να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στην Τεχεράνη και ότι θέλει μια νέα συμφωνία για να αντιμετωπίσει «το σύνολο της ιρανικής απειλής».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ, ισχυρίστηκε ότι οι εχθροί στόχευσαν την «ύπαρξη του Ιράν», υποσχόμενος ότι η χώρα του «θα ξεπεράσει αυτήν την περίοδο κακουχιών».

Γενικότερα η κυβέρνηση του Ροχανί προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην αξία του εθνικού νομίσματος, χαλαρώνοντας τους κανόνες των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Κοινωνική και οικονομική κρίση
Όμως, σύμφωνα με τον Guardian, Ιρανοί ανησυχούν για έναν νέες οικονομικές δυσχέρειες για τις οποίες έχουν διαδηλώσει στους δρόμους, όπως επίσης για την έλλειψη κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών και τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Μία νέα γυναίκα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι δεν μπορεί να περιγραφεί η έκταση της κρίσης στη χώρα. «Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση του νομίσματος έχουν κάνει τη ζωή τόσο δαπανηρή - είναι σαν να πρέπει να πληρώσεις ακόμη και για το οξυγόνο που αναπνέεις. Αλλά χειρότερο είναι ότι δεν έχεις δικαίωμα να πεις τίποτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας» πρόσθεσε.

Ένας 34χρονος επιχειρηματίας σημείωσε ότι οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχουν καταστήσει «πραγματικά δύσκολο να έχουμε ένα επενδυτικό σχέδιο». «Η αγοραστική δύναμη των απλών ανθρώπων είναι πιθανό να μειωθεί ακόμα περισσότερο» προέβλεψε.

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται γκρεμό οικονομικά και πολιτικά. Εσωτερικά πολλοί Ιρανοί θεωρούν ότι η πίεση της Ουάσινγκτον αποσκοπεί κυρίως στην αλλαγής του καθεστώτος.

«Υπάρχει αγωνία στην ιρανική κοινωνία - όλοι ανησυχούν και περιμένουν» ανέφερε ένας καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, που όπως και οι παραπάνω μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το βέλτιστο σενάριο είναι να μην επιδεινωθεί. Στη νεολαία βλέπεις μια τεράστια τάση να θέλουν να φύγουν από τη χώρα».

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός υπουργός αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών υποστήριξε ότι ιι αμερικανικές κυρώσεις θα αναγκάσουν την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να δεχθεί τις αξιώσεις των ΗΠΑ όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις ιρανικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής διότι, σε διαφορετική περίπτωση, το καθεστώς θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει. «Το πρώτο ενδεχόμενο είναι καλό, το δεύτερο είναι υπέροχο», πρόσθεσε στο μήνυμά του στο Twitter ο Ισραέλ Κατς.

Θυμίζουμε ότι ο Νετανιάχου ήταν ένας από τους ελάχιστους ηγέτες κρατών, που εξήραν την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία τον Μάιο, και ως εκ τούτου χθες απαίτησε από τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: