Διπλωματικο-οικονομικό αντίβαρο στο συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ με την Ουάσινγκτον επιχειρεί να δημιουργήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τείνοντας χείρα φιλίας και συνεργασίας σε...
άλλους εμπορικούς εταίρους και συμμάχους. Κατ’ αρχάς σε Ρώσους, Ευρωπαίους και Αραβες (βλ. Κατάρ)...
Ενόσω λοιπόν η Αγκυρα προχωρούσε χθες σε θεαματική αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα (140% σε αλκοολούχα ποτά, 120% σε επιβατικά οχήματα, 60% σε προϊόντα καπνού, καθώς επίσης σε άνθρακα, καλλυντικά και ρύζι), ο Τούρκος πρόεδρος (που προχθές κάλεσε και σε μποϊκοτάζ των iPhone και λοιπών ηλεκτρονικών προϊόντων made in USA) μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, κανόνιζε για σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και έστρωνε κόκκινο χαλί στον εμίρη του -πλούσιου και φιλικού προς αυτόν- Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι.
Η Μέρκελ -αναφέρει η φιλοκυβερνητική Sabah, επικαλούμενη πηγές της τουρκικής προεδρίας- επανέλαβε τη σπουδαιότητα που έχει για τη Γερμανία η οικονομική ευημερία της Τουρκίας. Συμφώνησε με τον Ερντογάν σε συνάντηση των υπ. Οικονομικών και Οικονομίας των δύο χωρών (χωρίς να ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία). Και συζήτησε διεξοδικά με τον Τούρκο πρόεδρο το Συριακό, τη σύσφιγξη της διμερούς συνεργασίας και την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, στις 28 Σεπτεμβρίου.
Στο μεσοδιάστημα, στο Βερολίνο σπεύδει για διαβουλεύσεις το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος -και στενός σύμμαχος της Αγκυρας- Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο δε εμίρης του Κατάρ (που συσφίγγει τις σχέσεις και με το Ιράν, όντας απομονωμένο από τους φιλοαμερικανούς Αραβες γείτονές του) δεσμεύτηκε για απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, ως έμπρακτη στήριξη στην κλυδωνιζόμενη οικονομία της.
«Αυτές οι επαφές αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη των κλιμακούμενων αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης Τραμπ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Η Αγκυρα, συμπλήρωσε, είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «εφόσον επιδείξουν εποικοδομητική στάση» (κάτι που μάλλον δεν συνέβη κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, με τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Σερντάρ Κιλίτς, την Τρίτη).
Στα... δικαστήρια
Τόνισε, δε, ότι η Τουρκία θα κινηθεί νομικά εάν η Ουάσινγκτον δεν της παραδώσει τα μαχητικά F-35. Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κλεισίματος της βάσης Ιντσιρλίκ για τους Αμερικανούς. Και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει πλέον εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, αντί του δολαρίου.
Είχε προηγηθεί την Τρίτη έντονη φραστική επίθεση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά της αμερικανικής πολιτικής επιβολής δασμών (βλ. Ε.Ε., Κίνα) και κυρώσεων (βλ. Ρωσία, Τουρκία, Ιράν).
«Είμαι πεπεισμένος ότι ένας παρόμοιος, κατάφωρα καταχρηστικός, τρόπος χρησιμοποίησης του αμερικανικού δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος συναλλαγών θα έχει αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ο ρόλος του, να αρχίσει να περιορίζεται», τόνισε με το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα. «Ολοένα και περισσότερες χώρες -ακόμη και αυτές που δεν έχουν πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις- θα αποχωρούν από το δολάριο», εκτίμησε, «και θα στηρίζονται σε πιο σταθερούς, πιο αξιόπιστους για συμφωνίες εταίρους».
Υπερθεματίζοντας, ο -γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του- σύμβουλος του Ερντογάν, Γιίτ Μπουλούτ, μίλησε στο κρατικό δίκτυο TRT Haber για την ανάγκη «επανεξέτασης των σχέσεών μας με τη Δύση» που «χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για τη δολαριοποίησή μας», ενώ «οι αναθεωρημένες ρωσο-τουρκικές σχέσεις μπορούν να μας φτάσουν μέχρι την Ιαπωνία», γι’ αυτό -ανέφερε- ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ «τη θέση υπέρ μιας τουρκο-ρωσικής αυτοκρατορίας»!
«Το να δημιουργεί κανείς ένα σύμπλεγμα κρατών-παριών από τον Βόσπορο έως το Πεκίνο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ», εκτιμά σε άρθρο στη βρετανική Telegraph ο διευθυντής του ινστιτούτου αναλύσεων Crisis Research Group, Μαρκ Αλμοντ. «Θα μπορούσε ίσως κανείς να αγνοήσει ως μη βιώσιμο ένα κοινό μέτωπο Ιράν-Τουρκίας. Εάν ωστόσο προσθέσουμε σε αυτό τη Ρωσία και την Κίνα, έχουμε ξαφνικά μια νέα γεωπολιτική ενδοχώρα».
Ηδη, επισημαίνει, το -υποστηριζόμενο από το Πεκίνο- Πακιστάν υπό τον Ιμράν Χαν εξέφρασε τη στήριξή του στην Αγκυρα, ως κομμάτι του μη διαμορφωμένου ακόμη παζλ.
Γεωπολιτικές ασκήσεις
Κόντρα πάντως σε αυτές τις προσώρας γεωπολιτικές... ασκήσεις επί χάρτου, η Ουάσινγκτον απειλεί την Αγκυρα με νέες, άμεσες κυρώσεις, μετά και τη χθεσινή απόρριψη του νέου αιτήματος του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Μπράνσον να αφεθεί ελεύθερος από τον κατ’ οίκον περιορισμό και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου του από την Τουρκία.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ απογοητευμένος», είχε τονίσει λίγες ώρες νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς -πριν γίνει γνωστή η αποφυλάκιση από την Τουρκία των δύο Ελλήνων αξιωματικών, αλλά και του Τανέρ Κιλίτς, διευθυντή του τουρκικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας (ο οποίος κρατούνταν εδώ και 14 μήνες για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν).
«Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι εάν ο Μπράνσον δεν έχει απελευθερωθεί ώς την Τετάρτη (χθες), θα ακολουθήσουν σύντομα περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις», έγραφαν την Τρίτη οι New York Times. Στο στόχαστρό τους, ανέφεραν, βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι Turkish Airlines.
Τουρκικά ΜΜΕ, πάντως, υπογραμμίζουν ότι το νέο αίτημα του Μπράνσον θα επανεξεταστεί από ανώτερο δικαστήριο της Τουρκίας. Σύμφωνα δε με τον -στενών διασυνδέσεων με την κυβέρνηση- αρθρογράφο της «Χουριέτ» Σελβί Αμπντουλκαντίρ, ο Μπράνσον θα μπορούσε να απελευθερωθεί αμέσως, «εφόσον παρουσιαστεί έγγραφο που θα καταδεικνύει ότι η μακρά κράτησή του έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική του υγεία».
Ακόμη κι έτσι όμως -αναφέρει- «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προκύψει μια νέα κρίση» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, μια και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων έχει πια διαρραγεί...
Μαργαρίτα Βεργολιά
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου