Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Πρώτη γενική συνέλευση κατοίκων στο Μάτι

Καταστροφές στο Μάτι από την μεγάλη πυρκαγιά
Πραγματοποιήθηκε, χθες, η πρώτη γενική συνέλευση των κατοίκων στο Μάτι, στο λιμάνι της περιοχής. Την πρωτοβουλία για τη συνέλευση πήραν...
οι κάτοικοι Κάκια Χατζηνίκολη - οικονομολόγος, Κατερίνα Χρυσανθοπούλου - επιχειρηματίας, Τάσος Μπομπόνης - πολιτικός μηχανικός και Βασίλης Κανελλόπουλος - γιατρός.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονταν τέσσερα κύρια θέματα:

1) Ενημέρωση για τις ενέργειες-δράσεις που έχει κάνει η πολιτεία και ο Δήμος Μαραθώνα

2) Συζήτηση, υποβολή προτάσεων και λήψη απόφασης αναφορικά με τον συντονισμό και την εκπροσώπηση των κατοίκων

3) Καταγραφή των ενεργειών άμεσης προτεραιότητας στις οποίες πρέπει να προβούν οι αρμόδιοι φορείς και

4) Συζήτηση προτάσεων για θέματα απονομής δικαιοσύνης. Συντονισμός και οργάνωση για την υποβολή συλλογικών καταγγελιών και μηνύσεων.

Οι ενέργειες άμεσης προτεραιότητας που ζητούνται από την πολιτεία είναι:


  • Ο έλεγχος της μόλυνσης του περιβάλλοντος
  • Μελέτη και άμεση εκτέλεση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία
  • Μελέτη και άμεση εκτέλεση έργων για τη στήριξη του εδάφους του παραλιακού χωματόδρομου
  • Απομάκρυνση των μπάζων από ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους
  • Τοποθέτηση κάδων για τα σκουπίδια, για την αποκομιδή υλικών και ειδικούς κάδους για την αποκομιδή επικίνδυνων για την υγεία υλικών
  • Αποκατάσταση δικτύου ΔΕΗ και δικτύου ύδρευσης
  • Καθαρισμός και πλύσιμο δρόμων και κοινόχρηστων χώρων
  • Φωτισμός των δρόμων
  • Προστασία της περιοχής από κλοπές
  • Υλοτόμηση και απομάκρυνση των καμένων δέντρων

Οι διοργανωτές προτείνουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Ματιού να συμμετέχουν στη διαχείριση των κονδυλίων που θα διατεθούν από την πολιτεία και των εισφορών που θα διατεθούν από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Πάνω από δύο εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στους πληγέντες
Πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ έκτακτων εφάπαξ ενισχύσεων έχουν ήδη καταβληθεί σε 426 φυσικά πρόσωπα και 27 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου στην Αττική, ενώ μέχρι την Τρίτη 7 Αυγούστου είχαν κατατεθεί συνολικά 3.130 αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία των αιτήσεων κύλησε κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι προχθές είχαν καταβληθεί εφάπαξ ενισχύσεις με τη μορφή επιδόματος:


  • συνολικού ύψους 1.957.001,98 ευρώ σε 426 φυσικά πρόσωπα
  • συνολικού ύψους 184.000 ευρώ σε 27 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μέχρι την περασμένη Τρίτη -όγδοη ημέρα της σχετικής διαδικασίας- είχαν υποβληθεί συνολικά 3.130 αιτήσεις πληγέντων, εκ των οποίων:


  • οι 1.157 υποβλήθηκαν στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου,
  • οι 1.136 υποβλήθηκαν στον Δήμο Μαραθώνα,
  • οι 524 υποβλήθηκαν στον Δήμο Μεγαρέων,
  • οι 313 υποβλήθηκαν στο κεντρικό κτήριο του υπουργείου Υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι για τους πληγέντες που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να καταθέσουν την αίτησή τους, η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Απόφαση Ν. Παππά
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές στην Αττική, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, για τη χρηματική ενίσχυση για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πληγέντων.

Η χρηματική ενίσχυση προς τους δικαιούχους ανέρχεται στα 1.200 ευρώ ανά κατοικία, ποσό το οποίο καταβάλλεται εφάπαξ και αφορά στην κάλυψη αναγκών για υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσής τους στο διαδίκτυο.

Το ποσό θα καταβληθεί στους δικαιούχους με την έκδοση κοινού τακτικού χρηματικού εντάλματος και ισόποση πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι δαπάνες, επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα καλυφθούν από το αδιάθετο αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του έτους 2014.

● Σε έναν μήνα εκτιμά ο ΟΤΕ ότι θα έχει επιδιορθωθεί η πλειονότητα των βλαβών στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με έγγραφή ενημέρωσή του προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Καταθέτουν οι συγγενείς των θυμάτων
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Αμεσα αναμένεται να καταθέσουν ως μάρτυρες οι συγγενείς των θυμάτων, καθώς χθες η Ιατροδικαστική Υπηρεσία διαβίβασε στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς την ονομαστική λίστα με τα θύματα της πυρκαγιάς.

Συνολικά η λίστα περιλαμβάνει 92 νεκρούς, δύο εκ των οποίων παραμένουν αταυτοποίητοι. Σημειώνεται ότι η λίστα με τους νεκρούς δεν αφορά μόνο όσους βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μάτι, αλλά και όσους τελικώς κατέληξαν στα νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει στείλει παραγγελία για την εξέταση των συγγενών των νεκρών στα Αστυνομικά Τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης, καθώς και στο Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η κατάθεση μαρτύρων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Εχουν ήδη καταθέσει 25 στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ χθες εξετάστηκε ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Συνολικά ως μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν περίπου 30 άτομα, από τους αρμόδιους φορείς. Οι εισαγγελείς έχουν πλέον στα χέρια τους τις τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της Πυροσβεστικής το κρίσιμο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Από την εξέταση των συνομιλιών αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα για τυχόν παραλείψεις και αμέλειες των αρμοδίων.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η διαβίβαση του φακέλου με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει η Πυροσβεστική από δική της έρευνα.

Ντίνα Δασκαλοπούλου, Στέργιος Ζιαμπάκας

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: