Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Σφίγγουν τον κλοιό οι Βρυξέλλες για τον Γεωργίου

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου
Εντείνεται η παρεμβατικότητα των δανειστών στο θέμα της καταδίκης τού πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με την εκπρόσωπο του Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι η υπόθεση θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Eurogroup...


Όπως ανέφερε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, «αυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις».

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι ανοιχτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στους Financial Times ο Ανδρέας Γεωργίου ισχυρίζεται ότι καταδικάστηκε επειδή ακολούθησε «την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτεί ο νόμος σε Ελλάδα και Ε.Ε.», και δηλώνει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής», προσθέτει ο ίδιος, ενώ η βρετανική εφημερίδα παραθέτει απόψεις Ελλήνων σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο που επωμίζεται την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ και μιλούν για «καφκικής μορφής πολιτική δίωξη».

Σύμφωνα με τους Financial Times, o κ. Γεωργίου καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα της Ε.Ε. για τις πρακτικές των επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.
Θυμίζουμε ότι χθες η Κομισιόν πήρε σαφή θέση εναντίον της καταδίκης Γεωργίου, με το επιχείρημα ότι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί μέρος του μνημονίου, πρέπει να προστατευθεί και τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας είναι αξιόπιστα για την περίοδο 2010-2015. Μάλιστα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσβολής της δικαστικής απόφασης που τον έκρινε ένοχο.

Αρνητικά σχολιάζεται σήμερα η καταδίκη Γεωργίου και από τον γερμανικό Τύπο με σχόλια και ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

Σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Ποινές φυλάκισης για τον Έλληνα επικεφαλής στατιστικολόγο που δεν ήθελε να κάνει ζαβολιές» δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνοντας λόγο για το δεύτερο στατιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα.

«Το πρώτο συνίσταται στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεί, με τα οποία η Αθήνα κορόιδεψε για να μπει στη Νομισματική Ένωση και να καθησυχάσει τις χρηματαγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί γι' αυτό», σημειώνει το δημοσίευμα. «Το δεύτερο σκάνδαλο συνίσταται στο ότι ο τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Γεωργίου, μετά από απανωτές δίκες τώρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή, απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν "μαγειρεύει" σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν επιτρέπεται να είναι ανεξάρτητοι, τότε και οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα πρέπει να κρατήσουν συνεπή στάση και να μην πιστεύουν στατιστικά στοιχεία από την Αθήνα. Και ακόμη λιγότερο όταν, όπως τα τελευταία, κάνουν λόγο για εκπλήρωση των στόχων εξυγίανσης και αποτελούν τη βάση για εμβάσματα οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων».

Για φθοροποιό πόλεμο κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο ntv στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το αλλόκοτο της υπόθεσης. «Ο Γεωργίου αθωώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν από την κατηγορία της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων, αυτήν τη φορά όμως καταδικάστηκε όχι γι' αυτήν την κατηγορία αλλά για παράβαση καθήκοντος επειδή απέστειλε τα στοιχεία χωρίς να ενημερώσει πρώτα τo Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. (...) Η Κομισιόν βέβαια επαναλάμβανε συνεχώς ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα και τα επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία».

Στη διαδικτυακή της σελίδα η τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή tagesschau κάνει επίσης αναφορά στο θέμα σε άρθρο με τίτλο: «Τιμωρήθηκε για την ειλικρίνειά του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Ανδρέας Γεωργίου από το 2010 έως το 2015 ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έκανε μόνο αυτό που θεωρούσε ως καθήκον του. Ενημέρωσε τη EUROSTAT ότι τα δικά του στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι υψηλότερα από όσο θεωρούσαν μέχρι τότε. Τα αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί στην Ελλάδα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να πάρει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Η Κομισιόν δηλώνει ότι ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας έπραξε ορθά, (...) αλλά οι Έλληνες δικαστές πιστεύουν ότι έδωσε τα στοιχεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα ο Γεωργίου είναι θύμα της ειλικρίνειάς του».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: