Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Το πλάνο Τσίπρα στον δρόμο για την ΔΕΘ

Αποτέλεσμα εικόνας για Το πλάνο Τσίπρα στον δρόμο για την ΔΕΘO Αλέξης Τσίπρας, ακόμη κι εάν το ήθελε, δεν έχει κανένα περιθώριο για φιλολαϊκές εξαγγελίες από το βήμα του Βελίδειου και της ΔΕΘ το άλλο Σαββατοκύριακο. Οι πρωθυπουργικές “υπερπαραγωγές” κάθε Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη έχουν τελειώσει προ πολλού, οι εποχές που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλαν σαρρωτικές μειώσεις φόρων κι ακόμη πιο σαρρωτικές αυξήσεις μισθών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, και στα χρόνια των Μνημονίων η ετήσια άνοδος στον Βορρά εξελίχθηκε από πεδίο πολιτικής δόξας σε νέο πολιτικό Γολγοθά...


Ως εκ τούτων, το μέγιστο για το οποίο μπορεί να δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη είναι ότι αυτή η ΔΕΘ θα είναι και η τελευταία που βρίσκει τη χώρα σε καθεστώς Μνημονίων και επιτροπείας. Πρόκειται για έναν στόχο εθνικών διαστάσεων μεν, που όμως δεν περιλαμβάνει κανένα άμεσο αντίκρυσμα οικονομικής χαλάρωσης, και πολύ περισσότερο παροχών, για την κοινωνία.


Η επιχειρηματικότητα με “κοινωνικό πρόσημο”

Και σ' αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει ήδη το πλάνο τόσο της εμφάνισής του στην Θεσσαλονίκη, όσο και της στρατηγικής του για τον επόμενο χρόνο – ένα πλάνο, που βασίζεται στην αναπτυξιακή στροφή με παράλληλη προστασία των εργαζομένων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και έχει ως απώτερο κσι τελικό στόχο την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει θέσει ως αιχμές αυτού του πλάνου την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας που παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους τομείς πέραν των καταναγκασμών του Μνημονίου.

Η “επιχείρηση Μακρόν”

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από το νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και την λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας από τις αρχές του 2018, αλλά – σε άμεσο και, εν μέρει και επικοινωνιακό, χρόνο – και από την επίσκεψη Μακρόν την επόμενη εβδομάδα. Η άφιξη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα δύο ημέρες πριν από την ΔΕΘ, πέραν των πολιτικών συμβολισμών της, εμπεριέχει και πολλές υποσχέσεις οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Το τελευταίο διάστημα και εν όψει της επίσκεψης Μακρόν, υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές με το Παρίσι από τους αναπληρωτές υπουργούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών Στέργιο Πιτσιώρλα και Γιώργο Κατρούγκαλο με αιχμή ακριβώς την ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας.

Την Δευτέρα, μάλιστα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα πάει στο Παρίσι, πριν από την άφιξη Μακρόν στην Αθήνα, για τις τελευταίες προετοιμασίες στο θέμα της οικονομικής συνεργασίας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα σημαντικό πεδίο στο οποίο ανοίγουν προοπτικές και για την Ελλάδα είναι η διείσδυση που επιχειρεί διεθνώς η Γαλλία  στον κλάδο των νέων τεχνολογιών.

Έτερο πεδίο στο οποίο αναμένεται ώθηση από την ελληνο-γαλλική συνεργασία είναι εκείνο της στήριξης της καινοτομίας και των startups επιχειρήσεων, για τις οποίες οι πλήροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να αναμένονται και ειδικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

Το μήνυμα του “Παπαστράτου”

Στο σκέλος που αφορά την στήριξη της “υγειούς επιχειρηματικότητας” το μοντέλο δείχνει η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην βιομηχανία “Παπαστράτος” και η παράλληλη κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των απλήρωτων εργαζομένων και την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε επιχειρήσεις που διαθέτουν κεφάλαια προς επένδυση στην “μνημονιακή” Ελλάδα και παράλληλα παρέχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ενώ το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από την έδρα της “Παπαστράτος” λέγοντας: “Εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις ενός παραγωγικού μοντέλου που δεν θα έχει σχέση με αυτό το παραγωγικό μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται στην καινοτομία, που θα βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία, στην υψηλή προστιθέμενη αξία, κυρίως, όμως, θα βασίζεται στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων”.

Το νέο Δημόσιο

Η έτερη, χθεσινή παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την “Εθνική Στρατηγική και την Διοικητική Μεταρρύθμιση” στο Δημόσιο αναδεικνύει το τρίτο σκέλος του κυβερνητικού πλάνου που αφορά την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Και στο μέτωπο των αλλαγών στο Δημνόσιο, το σχέδιο προωθείται με γαλλική συνδρομή, από την εταιρία Expertise Francaise, ενώ ενδεικτική ήταν και η παρουσία – χαιρετισμός στην χθεσινή εκδήλωση από τον γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί.

Κομβικό ρόλο σ' αυτές τις αλλαγές θα έχει αφ' ενός η νέα, ορθολογική κατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο και, αφ΄ετέρου, η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, δε, εντάσσεται η δημιουργία των ψηφιακών ΚΕΠ και η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: