Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Πύρινος εφιάλτης στην ανατολική Αττική


Τεράστιες καταστροφές έχουν προκαλέσει οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις της πύρινης λαίλαπας, που ξεκίνησε χθες από τον Κάλαμο Αττικής, επεκτάθηκε στο Βαρνάβα και κινήθηκε μέχρι την παραλία σε Αγίους Αποστόλους και Σέσι Γραμματικού...


Η μεγάλη περίμετρος της φωτιάς των τουλάχιστον 25 χιλιομέτρων περιλαμβάνει τις περιοχές Μετόχι, Μικροχώρι, Καπανδρίτι και Γραμματικό, όπου εκκενώνονται παιδικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Απίστευτη και πολύωρη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Αντιπυρικές ζώνες φτιάχνουν 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους.

Η γρήγορα και συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στο έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι λόγω και της μεγάλης φλόγας και της πυκνής καύσιμης ύλης λόγω του πευκοδάσους δεν μπορούν να ελέγξουν τη φωτιά.

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός, σύμφωνα με εικόνα δορυφόρου, ενώ την είδηση κάλυψαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία με τηλεγραφήματα και φωτογραφίες.

«Θρίλερ» στο Βαρνάβα

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτες εστίες στο Βαρνάβα, όπου καλύτερη είναι προς το παρόν η εικόνα λόγω και της συμβολής από τις εναέριες δυνάμεις, αλλά οι φόβοι για εξάπλωση της φωτιάς παραμένουν.

Η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, δήλωσε το πρωί ότι ένα σπίτι έπιασε φωτιά και έκανε έκκληση για επιπλέον χερσαίες δυνάμεις και υδροφόρες, καθώς έχουν καεί τα αντλιοστάσια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικέντρωσαν και στο στρατόπεδο στο Βαρνάβα από όπου μετακινήθηκαν πύραυλοι και το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται με τη συνδρομή του στρατού. Ρίψεις νερού γίνονται μέσα και έξω από το χώρο του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνο, εκκενώνονται τα δυο στρατοπέδα στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία και στην είσοδο του Καπανδριτίου διακόπηκε. Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων, που είχε σταματήσει χθες.

Κρανίου τόπος ο Κάλαμος

Από την πύρινη κόλαση στον Κάλαμο κάηκαν σπίτια, με πάνω από 20 κτίσματα να έχουν υποστεί ζημίες, και κινδύνευσαν κάτοικοι, κατακαίει χιλιάδες στρέμματα, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις.

Όμως, σήμερα σε ύφεση είναι το μέτωπο και γίνονται ρίψεις νερού από ένα ελικόπτερο Σινούκ για την αποφυγή αναζωπυρώσεων. Σε αυτό έχει επικεντρωθεί και η προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή. Το έργο τους συνδράμει εξαρχής ο δήμος με οχήματα και εθελοντές.

Χάρτης
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων.

Ο ίδιος συνέστησε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Και στον Ωρωπό οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια, ενώ ο Δήμος Ωρωπού κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για «σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα» έκαναν λόγο στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.

Άλλωστε, οι πυρκαγιές εκδηλώνονταν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλαπλά σημεία και σε περιοχές που ο χάρτης πρόληψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούσε για πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4).

Συνολικά τα τελευταία 24ωρα η πυροσβεστική αντιμετώπισε 91 δασικές φωτιές και 37 αστικές.

Σε κατάσταση έκτακτη ανάγκης η Ζάκυνθος

Παράλληλα, για τέταρτη μέρα καίγεται η Ζάκυνθος, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού τις τελευταίες τέσσερις μέρες εκδηλώθηκαν 15 πυρκαγιές, ενώ από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Πάντως, σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση στα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών. Οι ζημιές αποτιμώνται σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

Μόνο στην περιοχή των Βολιμών ξέσπασαν 7 διαφορετικές πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες, την ίδια στιγμή που οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στα δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς, σε Καταστάρι και Κοιλιωμένο, υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες.

Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 40 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην περιοχή της Βολίμας, όπου είναι ανοιχτά τέσσερα μέτωπα σε Άγιο Νικόλαο, Αστέρι, Αλωνάκι, Ασκό και στα χωριά Αγαλά, Γαλάρο και Άγιο Λέοντα.

Παράλληλα, υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σε Καλαμάκι, Βασιλικό, όρο Βραχίωνα, Πηγαδάκια, Καταστάρι, Κοιλιωμένο για να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση των εστιών.

Σημειώνεται ότι εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν προκύψει εστίες πυρκαγιών σε κατοικημένες περιοχές στις Βολίμες, στο Καλαμάκι και στο Βασιλικό που θα μπορούσαν να βλάψουν εμφανώς και τουριστικές εγκαταστάσεις κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές και τους επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: