Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Στο κυνήγι των τρομοκρατών στην Καταλονία

Από την τήρηση ενός λεπτού σιγήςΣε τριήμερο πένθος βρίσκεται η Ισπανία, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη από την οποία 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα τουρίστρια. Ακολούθησε αργά τη νύχτα δεύτερο χτύπημα στο Καμπρίλς, όπου σκοτώθηκαν πέντε δράστες και μία γυναίκα...

Οι ισπανικές αρχές αναζητούν δύο υπόπτους που ανήκουν σε έναν πυρήνα, ο οποίος έδρασε συντονισμένα και σχεδίαζε επιθέσεις με εκρηκτικά. Ένας από δυο καταζητούμενους είναι ο αδελφός του Ντρις Ουκαντίρ, ο 17χρονος Μούσα, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο βασικός δράστης. Ο άλλος λέγεται ότι ξέφυγε από έλεγχο ασφαλείας φεύγοντας χθες βράδυ από την πρωτεύουσα της Καταλονίας. 

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής (15:51)

◼ Αυξήθηκαν στους 14 οι νεκροί και στους 130 τραυματίες -17 σε κρίσιμη κατάσταση και 30 σε σοβαρή- από τα δύο χτυπήματα στη Λα Ράμπλας και Καμπρίλς.
◼ Από 34 χώρες προέρχονται οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο αλλά προσωρινό απολογισμό.
◼ Η δεύτερη επίθεση με αυτοκίνητο έγινε σήμερα τα ξημερώματα στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς, η οποία βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη.
◼ Μια γυναίκα σκοτώθηκε σε αυτό το χτύπημα και έξι τραυματίστηκαν (πέντε πολίτες και ένας αστυνομικός). Οι δράστες, που φορούσαν ψεύτικα γιλέκα αυτοκτονίας, ήταν πέντε και σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά.
◼ Συνολικά έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές. Ακόμη οι αρχές αναζητούν τον βασικό δράστη στη Λα Ράμπλας, ο οποίος είναι ο 17χρονος Μούσα Ουκαντίρ, που είναι αδελφός του Ντρις Ουκαντίρ, ο οποίος κρατείται και έδωσε πληροφορίες για τον αδελφό του.
◼ Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, εξετάζεται η πιθανότητα ο 17χρονος Μούσα έκλεψε αυτοκίνητο, που βρέθηκε σε κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης με μαχαιρωμένο τον οδηγό του.
 Οι αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν πυρήνα εξτρεμιστών, που αποτελείται από 12 άτομα και σκόπευε να επιτεθεί με εκρηκτικά. Συνδέουν την έκρηξη στην πόλη Αλκανάρ με τις δύο άλλες επιθέσεις.
◼ Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, θα φτάσουν απόψε στη Βαρκελώνη. Το μεσημέρι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή κοντά στο σημείο του μακελειού. Παρόντες ήταν o βασιλιάς Φίλιππος και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. 

Η Γαλλία ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα με την Ισπανία (15:36)

Το Παρίσι ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα με την Ισπανία, ενώ παράλληλα ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μαριάνο Ραχόι συμφώνησαν να κάνουν μια νέα αποτίμηση της κατάστασης σε 48 ώρες.
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία «για την κατάσταση των θυμάτων, τις συνθήκες των επιθέσεων» στην Καταλονία και «την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Οι αρχές των δύο χωρών μας είναι σε στενή επαφή για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση», προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. 
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας, που στέκεται στο πλάι τις Ισπανίας σε αυτή την τραγική δοκιμασία και είναι έτοιμη να της προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια προκειμένου να την αντιμετωπίσει»
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δεσμεύθηκε επίσης για «μέγιστη και πλήρη συνεργασία» της Γαλλίας.

Αγωνία για την τύχη δύο αγοριών (15:13)

Η Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία ερευνά επειγόντως τις πληροφορίες ότι αγνοείται η τύχη ενός ανήλικου παιδιού, που είχε και τη βρετανική υπηκοότητα.
Νωρίτερα είχε γνωστό ότι αγνοείται ένα 7χρονο αγόρι από την Αυστραλία. Ο παπούς του απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις μέσω του Facebook δημοσιεύοντας την παραπάνω φωτογραφία.
Η νύφη του, που έχει τραυματιστεί σοβαρά στην επίθεση, και ο εγγονός του είχαν πάει στη Βαρκελώνη για ένα γάμο. Ο πατέρας του αγοριού, Τζούλιαν που είχε μείνει στο Σίδνεϊ, ταξιδεύει ήδη για την Ισπανία.

Συνελήφθη και τέταρτος ύποπτος (14:59)

Τη σύλληψη ενός τέταρτου προσώπου ανακοίνωσε μόλις η αστυνομία της Καταλονίας.

H αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για «απόπειρα δολοφονιών σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση ανατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) και στην Κεντρική Διοίκηση της Δικαστικής Αστυνομίας (DCPJ)».

Πρωτοσέλιδα στο διεθνή Τύπο (14:58)

Στις εφημερίδες και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της Ευρώπης και όχι μόνο έγινε πρώτη είδηση η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου δημοσίευσε στα πρωτοσέλιδά του συγκλονιστικές φωτογραφίες μετά το μακελειό, τις οποίες συνόδευαν πηχυαίοι τίτλοι. 

Από 34 χώρες προέρχονται τα θύματα (14:26)

Σε 34 χώρες αυξάνονται οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, τα «θύματα, νεκροί και τραυματίες, των επιθέσεων στην Καμπρίλς και τη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τον «προσωρινό απολογισμό» που ανακοίνωσε η υπηρεσία άμεσης βοήθειας στο Twitter.

Οι ύποπτοι δεν είχαν αναμιχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες (14:03)

Ο 17χρονος Μούσα, Μαροκινής καταγωγής, γράφει η El Pais, δεν ήταν γνωστός στην αστυνομία και είχε πάρει από το 2005 τον ειδικό αριθμό φορολογικού μητρώου (Número de identidad de extranjero- NIE) που απαιτείται για τους αλλοδαπούς προκειμένου μεταξύ άλλων να αγοράσουν ή να πουλήσουν ακίνητο, αυτοκίνητο ή σκάφος ή για να εργαστούν και να σπουδάσουν στην Ισπανία. 
Ο 28χρονος αδελφός του, Ντρις Ουκαντίρ, ο οποίος στο παρελθόν έχει φυλακιστεί για άλλα αδικήματα, είχε αριθμό φορολογικού μητρώου από το 2000. Ο NIE συνδέεται με την διεύθυνση κατοικίας του κατόχου του και εκδίδεται από την αστυνομία. 
Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή τους δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας, Χαβιέρ Θαραγόθα. «Δεν υπάρχουν έρευνες στις οποίες να αναφέρονται τα ονόματά τους», δήλωσε στο Cadena Ser.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τους δράστες (13:50)

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο που επικαλείται αστυνομικές πηγές:
◼ Δέκα άτομα έχουν εμπλακεί στις δυο επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπριλς. 
◼ Κρατούνται τρία άτομα- δυο στο Ripoll- μεταξύ αυτών και ο Ντρις Ουκαντίρ- και ένας στο Αλκανάρ.
◼ Πέντε σκοτώθηκαν - όλοι στην επίθεση στο Καμπρίλς - και δυο διέφυγαν.
◼ Ένας από δυο καταζητούμενους είναι ο αδελφός του Ντρις Ουκαντίρ, ο 17χρονος Μούσα, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι και ο βασικός δράστης στη Λα Ράμπλας.
 Ο άλλος καταζητούμενος λέγεται ότι ξέφυγε από έλεγχο ασφαλείας φεύγοντας από την Βαρκελώνη χθες το βράδυ. 
◼ Ολοι έδρασαν συντονισμένα. 

Οι εθνικότητες των θυμάτων (13:46)

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Καταλονίας, Μούντο Μπλανκ, ανακοίνωσε πως πολίτες τουλάχιστον 24 χωρών περιλαμβάνονται στους τραυματίες.
«Υπάρχουν πολλά θύματα ισπανικής εθνικότητας και υπάρχουν και άλλα θύματα ξένων εθνικοτήτων», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, προέρχονται από την Ισπανία και άλλες 23 χώρες:
Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.
«Είμαστε στην επομένη των επιθέσεων, άρα είναι πολύ πρώιμο να προσδιορίσουμε αν πρόκειται να επηρεαστεί ο τουριστικός τομέας του τουρισμού στην Ισπανία. Αυτή την ώρα υποστηρίζουμε τις τοπικές αρχές στο έργο τους. Και βέβαια, όλα τα υπουργεία είναι σε επαφή», δήλωσε στο Sputnik ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ενέργειας, Τουρισμού και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ξεκίνησε η ταυτοποίηση (13:41)

Άρχισε η ταυτοποίηση των νεκρών και των τραυματιών, οι οποίοι ανήκουν σε τουλάχιστον 24 διαφορετικές εθνικότητες. 
Το πρώτο όνομα που έγινε γνωστό είναι ο Ισπανός Λόπες Ροδρίγκες, που σκοτώθηκε στο μακελειό στη Λας Ράμπλας.
Η σύζυγος του 60χρονου από τη Γρανάδα τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ανιψιά της και ο γιος σκοτώθηκαν επίσης. 
Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται 26 Γάλλοι, οι 11 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. 
Ακόμη, μεταξύ των τραυματιών είναι και 13 πολίτες της Γερμανίας. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας αρκετών. 

Στους 14 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (13:27)

Από την επίθεση στην ισπανική πόλη Καμπρίλς δεν είχε σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος, αλλά είχαν τραυματιστεί επτά.
Ένας από αυτούς ήταν μία γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.
Ακολουθεί βίντεο που δημοσιεύτηκε στο BBC και στο οποίο ένας αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τη στιγμή που η αστυνομία πυροβολεί έναν ύποπτο.

«Δεν φοβάμαι» (13:15)

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Και μετά από ένα ηχηρό χειροκρότημα φώναξαν όλοι μαζί δέκα φορές «δεν φοβόμαστε». Παρόντες o βασιλιάς Φίλιππος και ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Οι εξτρεμιστές που συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια (13:09)

Η Ισπανία υπήρξε στόχος της πλέον πολυαίκμακτης ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, τον Μάρτιο 2004, όταν βόμβες εξερράγησαν σε συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μαδρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχαν αναλάβει εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα. 
Τον Ιούνιο του 2015 η χώρα αύξησε το επίπεδο προειδοποίησης για την τρομοκρατία στο 4. Πριν 51 ύποπτοι εξτρεμιστές τέθηκαν υπό κράτηση στην Ισπανία, ενώ 69 συνελήφθησαν πέρυσι και 75 κρατήθηκαν το 2015, σύμφωνα την εφημερίδα El Pais.Από την αρχή του χρόνου οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν 11 ύποπτους, όπως αναφέρουν στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης.
Αύριο θα αποφασιστεί εάν θα αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού από το 4 στο 5.

Απομάκρυναν το μαύρο Αudi (12:36)

Το μαύρο Αudi, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς, που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης απομάκρυναν οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες οι πέντε δράστες ήταν «ύποπτοι ως τρομοκράτες».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τις δύο επιθέσεις (12:27)

«Είδα τέσσερις ή πέντε ανθρώπους καταγής και άλλοι προσπαθούσαν να τους συνεφέρουν. Υπήρχε πολύ αίμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλι Σούτιον, μια Ολλανδή τουρίστρια στη Βαρκελώνη.
Ο Τομ Γκέλερ σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC πως είδε το όχημα να κατεβαίνει με ταχύτητα τη λεωφόρο. «Δεν επιβράδυνε καθόλου. Έπεφτε κατ' ευθείαν πάνω στο πλήθος στην καρδιά των Ράμπλας», είπε.
«Βρισκόμαστε στην οδό της προκυμαίας. Ακούσαμε κρότους και σκεφτήκαμε, "πρέπει να είναι πυροτεχνήματα", αλλά ήταν πυροβολισμοί», είπε 20χρονος Μάρκελ Αρτάμπε, ο οποίος εργάζεται σε ένα εστιατόριο του Καμπρίλς.
Ο ίδιος αφηγήθηκε πως είδε καταγής μια ξένη, που φαινόταν να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και οι φίλοι της καλούσαν σε βοήθεια. 
Μπροστά στα μάτια των παιδιών του σκοτώθηκε ένας Ιταλός, ο οποίος βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για διακοπές μαζί με την οικογένειά του.
Η σύντροφος του Μπρούνο Γκουλότα αφηγήθηκε στους συναδέλφους του πώς χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο την ώρα που κρατούσε από το χέρι τον πεντάχρονο γιο τους.
Εκείνη κρατούσε σε πορτ-μπεμπέ την κόρη τους, και κατάφερε να τραβήξει και να σώσει τον αγοράκι, διευκρινίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχέδιο «στράβωσε» (12:20)

Οι αρχές θεωρούν βέβαιο ότι οι δράστες της Βαρκελώνης και του Καμπρίλς, προετοίμαζαν επίθεση με εκρηκτικά, αλλά κάτι πήγε στραβά και ανατινάχθηκαν «πρόωρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνεπάγεται ότι ο νεκρός από την έκρηξη του οχήματος στο Αλκανάρ, ήταν ένας από τους δράστες και όχι κάποιος περαστικός.
Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση της Ισπανίας μετέδωσε τη φωτογραφία του 17χρονου καταζητούμενου.

To ιστορικό του τρόμου (12:05)

Σε σοβαρή κατάσταση η Ελληνίδα τουρίστρια (12:00)

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Βαρκελώνη η Ελληνίδα τουρίστρια, όπως δήλωσε (ΣΚΑΪ) συγγενής της.
Η συγγενής είπε πως η άτυχη γυναίκα θα ολοκλήρωνε αύριο το ταξίδι της στην Ισπανία και θα επέστρεφε στη χώρα μας.  

Αγνοείται αγοράκι 7 ετών από την Αυστραλία (11:54)

Το παιδάκι χωρίστηκε από την μητέρα του στην επίθεση στη Βαρκελώνη, όπως ανέφερε ο παπούς του Τόνι Κάντμαν από το Σίδνεϊ ζητώντας πληροφορίες.
Η μητέρα του 7χρονου είναι μεταξύ των τραυματιών και νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση. 

17χρονος καταζητείται ως βασικός ύποπτος (11:33)

Σύμφωνα με την El Mundo, οι έρευνες για την επίθεση στη Βαρκελώνη επικεντρώνονται σε ένα πρόσωπο: τον Μούσα Ουκαμπίρ. Ο ύποπτος για τον θάνατο 13 ανθρώπων διαφεύγει και θεωρείται επικίνδυνος.
Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν πως ο 17χρονος μετά το χτύπημα, φόρεσε καπέλο κρύβοντας τα χαρακτηριστικά του και έφυγε τρέχοντας. Το σήμα που έχει σταλεί στους αστυνομικούς αναφέρει ότι μπορεί να είναι οπλισμένος. 
Ο Μούσα είναι ο αδελφός του Ντρις Ουκαμπίρ που κρατείται ήδη από τις αρχές.
Σύμφωνα πάντα με τις μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Ντρις είναι αυτός που υποστήριξε ότι πιθανόν ο αδελφός του να του έκλεψε το διαβατήριο και με αυτό να νοίκιασε τα δυο φορτηγάκια: το ένα που χρησιμοποιήθηκε στην Βαρκελώνη και το δεύτερο που εντόπισε η αστυνομία στο Βικ. 

Πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις ερευνούν οι αρχές (11:32)

Οι πέντε δράστες στο Καμπρίλς πιθανότατα συνδέονται και συγγενικά με τον ένα συλληφθέντα στο Αλκανάρ, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για μία ομάδα 8 ανθρώπων, που εμπλέκονται στις δύο επιθέσεις της Βαρκελώνης και του Καμπρίλς.
Ο θύλακας φέρεται να σχεδίαζε χτύπημα με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.
Σύμφωνα με την El pais, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναφέρει πως οι δράστες και των δύο επιθέσεων ανήκουν σε μία ομάδα, που αποτελείται από 12 άτομα.

Ψεύτικες οι ζώνες με τα εκρηκτικά (11:30)

Οι ζώνες με εκρηκτικά τις οποίες φορούσαν οι δράστες της επίθεσης στο Καμπρίλς, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία ήταν ψεύτικες, όπως είχε γίνει στο χτύπημα στο Λονδίνο.
Ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόν, δήλωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό RAC1 δήλωσε πως πυροτεχνουργοί έχουν επιβεβαιώσει πως οι ζώνες με τα εκρηκτικά ήταν ψεύτικες.

Τρίτη σύλληψη (11:22)

Στο πλαίσιο της μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το δράστη που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εξαφανίστηκε με πληροφορίες να λένε ότι εθεάθη να απομακρύνεται πεζός.
Τρία άτομα έχουν προσαχθεί, σε δύο διαφορετικές κωμοπόλεις, Ριπόλ και Αλκανάρ. Από τους τρεις ο ένας είναι Μαροκινός και ο άλλος από τη Μαλίγια. Όμως, κανείς από αυτούς δεν ήταν ο οδηγός. 
Στους προσαχθέντες βρίσκεται ο Ντρις Ουκαμπίρ, ο συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην Βαρκελώνη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ο ύποπτος που φέρεται να νοίκιασε το φορτηγάκι

Δύο παιδιά μεταξύ των θυμάτων (11:21)

Τα θύματα από την επίθεση στη Βαρκελώνη- νεκροί και τραυματίες - είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.
Ανάμεσά τους ένα 3χρονο κοριτσάκι, που πέθανε, και ένα 6χρονο, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Από τους 100 τραυματίες, οι 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, οι 23 είναι λιγότερο σοβαρά και οι 43 ελαφρύτερα τραυματισμένοι, ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση των νεκρών.

Συντονισμένες οι επιθέσεις στην Καταλονία (11:20)

Η αστυνομία ανέφερε ότι η μεγάλη επίθεση ήταν μια από πολλαπλές συντονισμένες επιθέσεις σε διάφορα μέρη της Καταλονίας.
Πριν το χτύπημα στην Λα Ράμπλα, μία έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο Αλκανάρ, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 16 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά με βάση γκαζάκια. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό» είπε.

Δεύτερο χτύπημα στο Καμπρίλς (11:19)

Νέα επίθεση έγινε αργά τη νύχτα στην Καταλονία, όταν ένα αυτοκίνητο όρμησε σε πλήθος στο Καμπρίλς με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, να τραυματιστούν, οι δύο σοβαρά.
Οι αστυνομικές αρχές σκότωσαν τους πέντε δράστες, οι οποίοι επέβαιναν όχημα. Οι τέσσερις έπεσαν νεκροί από επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα.
Στη συνέχεια ακολούθησε σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων. Ορισμένοι από αυτούς φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. 
«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπουςπριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε η αστυνομίας της Καταλονίας.
Οι αρχές συνδέουν το τελευταίο χτύπημα με τη χθεσινή επίθεση στη Βαρκελώνη.

Σε τριήμερο πένθος (11:18)

Η Ισπανία βρίσκεται σε τριήμερο πένθος, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στον κεντρικό εμπορικό και τουριστικό δρόμο της Λας Ράμπλας από την οποία 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν.
O ISIS ανέλαβε την ευθύνη ανακοινώνοντας ότι «οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και έκαναν την επιχείρηση ως απάντηση στην έκκληση για στοχοποίηση συμμαχικών κρατών».
Ωστόσο, η δήλωση του ΙΚ στο πρακτορείο του Amaq δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: