Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Ενστάσεις Κομισιόν για την καταδίκη του προστατευόμενού της Γεωργίου

Ανδρέας Γεωργίου
Σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε πριν λίγο από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες είχε οδηγηθεί στο εδώλιο..Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και επέβαλε την ανώτατη ποινή με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας, Λάμπρου Πατσαβέλλα, ο οποίος όπως τόνισε «η πράξη που αποδίδεται στον κατηγορούμενο έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία».

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γεωργίου δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.

Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες μαζί με τα καθήκοντα του στην ΕΛΣΤΑΤ.

Σταθερά στο πλευρό του η Κομισιόν

Άμεση ήταν η αντίδραση της Eυρωπαϊκή Επιτροπή, που διά στόματος της Ανίκα Μπράιτχαρτ, για ακόμη μία φορά έσπευσε να πάρει θέσει υπέρ του προστατευόμενού της, που φούσκωσε το 

Ειδικότερα, όταν η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κλήθηκε να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση, απάντησε ότι η «ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της Ε.Ε.»

Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη «τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία. Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», επανέλαβε η κ. Μπράιτχαρτ.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: