Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση


Με 149 ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. εγκρίθηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση...


Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, που διεξήχθη με αίτημα της Ν.Δ., επί της αρχής, επί πέντε άρθρων και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, καταψήφισε το άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Η Ν.Δ. και το Ποτάμι καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» σε όλα τα άρθρα, πλην του 34 που αφορά στην επιλογή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών, το οποίο και υπερψήφισε.

Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο και «όχι» στα υπόλοιπα, τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στα άρθρα 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και στο 34. «Παρών» σε όλα τα άρθρα είπε η Ένωση Κεντρώων.

Το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι:

Επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».

Το άρθρο 3 (ακαδημαϊκές ελευθερίες-επαναφορά ασύλου) με 148 «ναι» έναντι 98 «κατά» και 12 «παρών» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία.

Το άρθρο 15 (ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) ψηφίσθηκε με 148 «ναι» έναντι 89 «κατά» και 20 «παρών».

Το άρθρο 32 (διαδικασία ίδρυσης ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».

Το άρθρο 34 (επιλογή φοιτητών σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 163 «ναι» έναντι 74 «κατά» και 21 «παρών».

Το άρθρο 36 (διδασκόντων σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».

Επίσης, η τροπολογία του υπουργείο Δικαιοσύνης με αριθμό 1177/ειδικό 119 σχετικά με την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 αρνητικές και 5 «παρών».

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα υπόλοιπα άρθρα, όπως, επίσης, κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί του συνόλου το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Μετά την παιδεία, η υγεία

Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για την Παιδεία άρχισε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που προσδοκά στην αποσυμφόρηση των επειγόντων στα νοσοκομεία και στην καθολική πληθυσμιακή κάλυψη, με τη δημιουργία 239 μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί αύριο με ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία.Ο σχεδιασμός του υπουργείου κάνει λόγο για τη δημιουργία 239 μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έως το τέλος του έτους, προσλήψεις 3.000 ατόμων που θα τις στελεχώσουν, αλλά και αλλαγές στο πλαίσιο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς που θα καλύψουν τα κενά του δημόσιου συστήματος όπου αυτό χρειαστεί.

Το νομοσχέδιο αναβαθμίζει τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού –είτε αυτός ανήκει σε μονάδα υγείας του ΕΣΥ είτε είναι ιδιώτης– σε βάθος χρόνου, καθώς θα έχει την ευθύνη παραπομπής του εκάστοτε περιστατικού σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια μονάδα υγείας (εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά). Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνος και για τη σωστή τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας κάθε ασθενή, στον οποίο θα είναι συγκεντρωμένο το πλήρες ιατρικό ιστορικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: