Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η ώρα των πολιτικών αποφάσεων για την Ελλάδα LIVE


Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup διεκδικώντας αλλαγές στο μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής με τη συναίνεση των δανειστών, ενώ θέτει διπλωματικά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Στην αντίπερα όχθη οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών φαίνεται ότι ...κατέληξαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης και το οποίο θα εξεταστεί στο σημερινό Eurogroup.
Χθες, σε μία σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των θέσεων του Βερολίνου και των Αθηνών, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης αναλώθηκε στο ελληνικό θέμα.
Η αντιπαράθεση ήταν τόσο έντονη, ώστε οι εμπειρογνώμονες των 19 παρέπεμψαν ουσιαστικά στους υπουργούς το ελληνικό αίτημα, χωρίς να υποβάλουν σχετική εισήγηση.
Άλλωστε, πρόκειται για μία καθαρά πολιτική διαπραγμάτευση, παρά τις τεχνικές πτυχές του όλου θέματος, τη σημασία των οποίων έχει σηκώσει η γερμανική πλευρά.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή» (14:49)


EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται στο πλαίσιο του Eurogroup, υπήρξε πρόοδος και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή στο προβλέψιμο μέλλον αν όλοι εμφανιστούν λογικοί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται στο επίπεδο του Eurogroup και η Κομισιόν, εκπροσωπείται από τους επιτρόπους Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προσωπική εμπλοκή στο θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.  

«Σημείο εκκίνησης» χαρακτηρίζει το αίτημα παράτασης η Γερμανία (14:44)


Διαφορετική στάση, από αυτή που είχε μέχρι στιγμής, φαίνεται πως θα κρατήσει η Γερμανία στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους. Από το κατηγορηματικό «όχι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η εκπρόσωπος της καγκελαρίας χαρακτήρισε το κείμενο του Γιάνη Βαρουφάκη ως «σημείο εκκίνησης για άλλες συζητήσεις». 

Κινητικότητα στις Βρυξέλλες (14:42)

Συναντήσεις πριν το Eurogroup. Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Βαρουφάκης, Ντάισελμπλουμ και πιθανότατα ο Μοσκοβισί, θα επιδιώξουν να συντάξουν το κείμενο που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση.

Τρομολαγνικά σενάρια σε γερμανικό ΜΜΕ (14:36)

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Aξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη ετοιμάσει σενάρια έκτακτης ανάγκης για να εξετάσουν τις συνέπειες της εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση και το πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι υπόλοιπες χώρες. 

Αισιόδοξος για πολιτική λύση ο Αλ. Τσίπρας (14:26)


Ο Αλέξης Τσίπρας REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το Eurogroup προέβη σε δήλωση, εκφράζοντας την αισιοδοξία του και τονίζοντας την ιστορικότητα των αποφάσεων.
«Η Ελλάδα έχει κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση», επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας στο Reuter.

Ολόκληρη η γραπτή δήλωση του Αλ. Τσίπρα:

«Η Ελλάδα έχει κάνει ότι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση με βάση την αρχή του διπλού σεβασμού. Του σεβασμού στους κανόνες της Ε.Ε. και του σεβασμού στη δημοκρατία και τη λαϊκή ετυμηγορία στα κράτη μέλη. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική επιστολή για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή. Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε».  

Στις 17.30 (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση του Eurogroup (14:16)

Απέναντι στην Ελλάδα η Πορτογαλία (14:17)

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πάσος Κοέλιο δήλωσε λίγο πριν το Eurogroup πως είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες σε αντάλλαγμα της χρηματοδότησης που δίνουν οι Ευρωπαίοι.
Και πρόσθεσε πως ελπίζει πως η χώρα μας «θα ανακτήσει την οικονομική αυτονομία της όπως έκανε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».  

Αποστάσεις από τον Β. Σόιμπλε κρατά ο Μ. Σούλτς και ο Β. Φάιμαν (13:59)


Είναι ζήτημα σεβασμού το να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας ταυτόχρονα έκπληξη για την απότομη αρνητική αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ελληνική αίτηση για παράταση των δανειακών συμβάσεων.
Επισημαίνοντας ότι η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης έχει «πολλή ουσία» και θα πρέπει να εξεταστεί, ο κ. Σουλτς διερωτήθηκε αν η άλλη επιλογή είναι «να θέλουμε να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους» και προειδοποίησε για μια ιδεολογική μάχη αρχών τη στιγμή που, όπως είπε, απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε για επανειλημμένη φορά, να υπάρξει κατανόηση για την Ελλάδα και να δοθεί η δυνατότητα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, προειδοποιώντας συγχρόνως ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα σήμαινε πως και οι άλλες χώρες του ευρώ θα έχαναν χρήματα.

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: