Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ραδιόφωνα με... ανάθεση έργου

Δημήτρης Κανελλόπουλος
Ούτε νόμιμο ήταν και είναι, αλλά ούτε και ηθικό. Ούτως ή άλλως, όμως, η ΝΕΡΙΤ αποτελεί μια «σκοτεινή» υπόθεση, από την έναρξή της κιόλας: από το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου και από τη ΔΤ έπειτα από δύο μήνες που άνοιξε άρον άρον έως τους νόμους που ψήφιζε η προηγούμενη κυβέρνηση, προσφέροντας ασυλία στους ειδικούς διαχειριστές, τους εκκαθαριστές της ΕΡΤ. Ενα ραδιομέγαρο για δύο χρόνια φουλ στις παρανομίες, στις... πατέντες και τις αποφάσεις στα όρια της νομιμότητας.
Δύο λοιπόν από τα ραδιόφωνα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα λειτουργούν παρανομώντας. Το «Τρίτο Πρόγραμμα» με την κλασική μουσική ή τις λόγιες εκπομπές και το «Kosmos FM» που παίζει ξένα τραγούδια. Και τα δύο αυτό ραδιόφωνα έχουν δώσει ολόκληρο το πρόγραμμά τους σχεδόν σε εταιρείες εκτός ΝΕΡΙΤ. Το «Τρίτο» το τρέχει η «ΑΝΚ Μουσική και Ψυχαγωγία ΕΠΕ» και το «Kosmos FM» η «Power Music Productions ΑΕ». Γιατί προχώρησε σ’ αυτή την πατέντα το ΝΕΡΙΤ; Για να φαίνεται πως διαθέτει λιγότερο προσωπικό. Ηταν μία ακόμα από τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να δείχνει στην τρόικα πως ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων βαίνει διαρκώς μειούμενος. Εξυπνοι οι «πονηροί» της ΝΕΡΙΤ λοιπόν: αντί να πληρώσουν απευθείας τους παραγωγούς τα δίνουν σε μία εταιρία και τους τα μοιράζει εκείνη με τη σειρά της.
Εως εδώ μιλούσαμε για το μη ηθικό, ας δούμε τώρα και το παράνομο. Σύμφωνα λοιπόν με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης απαγορεύεται ένα ραδιόφωνο να δίνει σε εξωτερική εταιρία περισσότερο από το 30% του προγράμματός τους. «Ο λόγος είναι προφανής» μας είπε χθες ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης. «Το πρόβλεψε η νομοθεσία ώστε να είναι υποχρεωμένο το κάθε ραδιόφωνο να διαθέτει το δικό του προσωπικό και να βρίσκει όλο και περισσότερος κόσμος εργασία». Κάπως έτσι απαγορεύεται και η δικτύωση δύο ραδιοσταθμών πέραν των πέντε ωρών, κάθε επαρχιακό ραδιόφωνο δηλαδή μπορεί να παίρνει πρόγραμμα από ένα αθηναϊκό μέχρι πέντε ώρες ημερησίως. Και τυπικά λοιπόν αλλά και ουσιαστικά, το «Τρίτο Πρόγραμμα» και το «Kosmos FM» παίρνουν όχι το 30%, αλλά το 100% του προγράμματός τους από εξωτερική εταιρία. Αν είναι δυνατόν.
Μια ματιά αξίζει να ρίξουμε και στο κόστος των δύο αυτών ραδιοφώνων. Τα χρήματα που πληρώνει η ΝΕΡΙΤ στις δύο εταιρείες. Και προσοχή, για τους παραγωγούς μόνο, ούτε για τους ηχολήπτες, ούτε για τηλεφωνήτριες, ούτε για έξοδα στούντιο κτλ που τα πληρώνει εξ ολοκλήρου η ΕΡΤ, συγγνώμη η ΝΕΡΙΤ ήθελα να πω, γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέγει. Θα σας μεταφέρω λοιπόν τις τρεις τελευταίες πληρωμές της ΝΕΡΙΤ όπως ανέβηκαν στη Διαύγεια. Η «Power Music Productions ΑΕ» για το «Kosmos FM» έλαβε 26.240 ευρώ στις 12 Φεβρουαρίου χωρίς να διευκρινίζεται για ποιο διάστημα πρόκειται. Η «ΑΝΚ Μουσική και Ψυχαγωγία ΕΠΕ» για το «Τρίτο Πρόγραμμα» εισέσπραξε 29.731 ευρώ στις 10 Φεβρουαρίου και άλλα 24.600 ευρώ στις 16 του μηνός.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: