Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Μία επιστολή με εξωτερικούς και εσωτερικούς παραλήπτες

Μια επιστολή με εξωτερικούς αλλά κι εσωτερικούς αποδέκτες στέλνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Η επιστολή που θα επικυρώσει τη συμφωνία της Παρασκευής δεν αφορά μόνο τους εταίρους της χώρας αλλά η διατύπωση της είναι τέτοια ώστε να κατευνάσει και τις εσωτερικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει.

Την επιστολή που περιγράφει «βήμα βήμα» την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και που θα «κλειδώσει» -εκτός απροόπτου- τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, παραλαμβάνουν σήμερα οι εταίροι, γράφει το ...«Έθνος». Προηγήθηκαν ολονύκτια διαβούλευση και ανταλλαγή των προσχεδίων προκειμένου το κείμενο της επιστολής που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις αφενός για την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές μας και αφετέρου τη διατήρηση βασικών δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του «προεκλογικού» ΣΥΡΙΖΑ.

«Γράμμα με πολλούς αποδέκτες» στέλνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Αφενός πρόκειται για την εξειδίκευση των προτάσεων που βασίζονται στην συμφωνία της Παρασκευής και περιλαμβάνει εκτός των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης φορολογικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές. «Η αναφορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στοχεύει στον κατευνασμό των αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κόμματος με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο», γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Σήμερα άλλωστε για το θέμα συγκαλούνται κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα.

«Κανιβαλισμός» επιγράφεται το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας «Τα Νέα». «Ένα γενναίο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έκανε η κυβέρνηση με τη συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup. Έπονται κι άλλα. Κινδυνεύει όμως να γίνει βορά των κανίβαλων της ελληνικής πολιτικής», γράφουν «Τα Νέα». «Φαινόμενα κανιβαλισμού έχουμε ήδη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπου έχουν ερεθιστεί οι ορέξεις διαφορετικών προσώπων και φυλών. Κανιβαλικές διαθέσεις έχουν όμως και οι μέχρι πρόσφατα κυβερνώντες, οι οποίοι άλλαξαν διαιτολόγιο μόλις πέρασαν στην αντιπολίτευση», συνεχίζουν «Τα Νέα». «Η αλήθεια είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση – αξιωματική ή όχι – δεν είχε χάσει την τελευταία 5ετία καμία ευκαιρία να κανιβαλίσει τους εκάστοτε κυβερνώντες. Είναι ωστόσο προφανές ότι η διαιώνιση της παθολογίας αυτής οδηγεί σε αφανισμό των επιζώντων. Δεδομένου ότι και οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο, κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή για να βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο του πολιτικού κανιβαλισμού», καταλήγουν «Τα Νέα».

Στο μεταξύ, ξενοφοβία, ομοφοβία και ρατσιστική βία καλά κρατούν στην Ελλάδα. Στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χώρα μας υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε λόγια και έργα ακόμα και θεσμικών: από το κήρυγμα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ως τις δηλώσεις Δένδια-Βούλτεψη και από τη Μανωλάδα ως τις βιαιότητες ενστόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: