Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης η λίστα προς τους εταίρους

Μέτρα δημοσιονομικού και μη χαρακτήρα, αξίας 5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το «πακέτο» των φετινών παρεμβάσεων στην οικονομία που απέστειλε προς έγκριση η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ύστερα από ολονύχτια διαβούλευση που είχε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.    
Τις συνεννοήσεις με τους δανειστές έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά τη λίστα με... τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και τους τομείς άντλησης νέων φορολογικών εσόδων και περιορισμού των κρατικών δαπανών, που απέστειλε νωρίς σήμερα το πρωί το Μαξίμου στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ελληνικό κείμενο κάνει λόγο για μεγάλες ανατροπές στην άμεση και την έμμεση φορολογία σε μια νέα προσπάθεια αναδιανομής των φορολογικών βαρών.   
Τα μέτρα που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεγάλες περιουσίες και τα υψηλά εισοδήματα και λιγότερες στα μεσαία. Για τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια προβλέπεται να υπάρξει σημαντική μείωση των φόρων.
Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων για να μπορέσει να καλυφθεί η «τρύπα» των 1,5 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά ταμεία αλλά και για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ για τον οποίο υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.   
Στη βάση αυτή επί θύραις είναι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και πιο συγκεκριμένα στα καπνικά προϊόντα. Ένας τομέας που για την κυβέρνηση θεωρείται προτιμώμενος για να αυξηθούν τα έσοδα κατά 250 με 300 εκατ. ευρώ τόσο από τον ΕΦΚ όσο και από ΦΠΑ που επιβάλλονται επί των προϊόντων αυτών.
Το επόμενο διάστημα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη θα ηγηθεί του συντονισμού της κυβερνητικής προσπάθειας που θα ξεκινήσει για την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής σε αυτόν κλάδο. Από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα καπνικά οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος στοχεύουν σε εισπράξεις 2,5 δισ. ευρώ.     
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι η αναπροσαρμογή των συντελεστών αλλά ο έλεγχος με τη σύσταση ειδικών τμημάτων στις εφορίες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το κομμάτι του φόρου που δεν αποδίδεται και φοροδιαφεύγει, προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία στα κρατικά έσοδα.      
Στην ίδια επιστολή η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού αλλά και για την περαιτέρω ανεξαρτησία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Δεσπόζουσα θέση στο κείμενο Βαρουφάκη έχει το περιουσιολόγιο που θα αποτελέσει το «ακρογωνιαίο λίθο» για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που χθες το βράδυ «έμπαινε» και «έβγαινε» από τη λίστα. Εν τέλει οι δανειστές άναψαν το «πράσινο φως» για την ενσωμάτωσή της στον κατάλογο με τα υπόλοιπα μέτρα, από τον οποίο δεν λείπει η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα παραμείνει στην ίδια εισπρακτική λογική από ένα αφορολόγητο όριο περιουσίας και πάνω, που πιθανότατα θα φτάνει τα 180.000 με 200.000 ευρώ για τον άγαμο.     
Επίσης, μεγάλη εξοικονόμηση πόρων αναμένει το οικονομικό επιτελείο από την περιστολή των δαπανών στον χώρο της υγείας που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον τομέα των προμηθειών και όχι την περίθαλψη. Η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για την περιστολή αυτών των εξόδων συμπεριλήφθηκε σε αυτή, η οποία καταλήγει με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.
Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι η λίστα θα γίνει αποδεκτή, ώστε στη συνέχεια να γίνει η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι.  Το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα της παράτασης της Σύμβασης θα δώσει το Eurogroup που θα συνεδριάσει  μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα.
Το πακέτο με τα μέτρα του 2015 θα περιγράφονται αναλυτικά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που θα καταθέσει η κυβέρνηση αρχές Απριλίου στις Βρυξέλλες μαζί με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: